Grootste krokodil ter wereld

zeekrokodil oog

Dat krokodillen grote en gevaarlijke reptielen zijn dat weet iedereen. Maar hoe groot kan de grootste krokodil ter wereld worden? Welk soort wordt het grootst en waar leven deze reusachtige roofdieren dan precies? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Welke krokodilsoort kan het grootst worden?

De krokodilsoort die het grootst kan worden is de zeekrokodil, ook wel zoutwaterkrokodil of kamkrokodil genoemd. De wetenschappelijke naam van dit dier is ‘Crocodylus porosus’. De zeekrokodil is niet alleen de grootste krokodil maar ook het grootste reptiel en het grootste roofdier onder alle land- en oeverdieren. Hoewel hij niet onder de sterkste dieren valt, stelt de zeekrokodil dus wel behoorlijk wat voor in het dierenrijk!

Hoe groot kan de zeekrokodil worden?

Bij de zeekrokodillen zit er een verschil in lengte tussen mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes krokodillen kunnen maar 7 meter lang worden, voor zover bekend. Ze kunnen daarnaast wel 1360 kilo zwaar worden. Dat is zwaarder dan het gewicht van twee volgroeide koeien. Een koe weegt ongeveer 600 kilo.

De vrouwtjes zijn qua postuur een stuk bescheidener. Zij worden ‘slechts’ 3 meter lang en zijn ook een stuk smaller dan hun mannetjes.

Overigens halen lang niet alle zeekrokodillen de maximale lengte. Een gemiddelde zeekrokodil is tussen de 4,3 en 5,3 meter lang.

zeekrokodil

Waar leeft de grootste krokodil ter wereld?

De zeekrokodil kan, zoals de naam al zegt, zich verspreiden via zee. Daardoor heeft deze diersoort een enorm geografisch leefgebied. De zeekrokodil komt voor in Australië, Bangladesh, Brunei, Cambodja, China, de Filipijnen, India, Indonesië (Kalimantan, Sulawesi, Flores, Molukken, Papua, Sumatra, Java, Bali en Lombok), Maleisië, Myanmar, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Sri Lanka, Thailand, Vanuatu en Vietnam.

Zeekrokodillen leven voornamelijk in modderige en troebele wateren. De reptielen hebben een zeer hoge tolerantie voor zoutwater. Ze leven met name in moerassen, riviermondingen en op modderstranden maar ze worden ook in brak water en in de zee aangetroffen. Hoewel ze vaak dicht bij de kust blijven worden er ook regelmatig zeekrokodillen op volle zee gespot. Dit zijn meestal de grotere exemplaren.

Wat is dan de kleinste krokodil ter wereld?

De kleinste krokodillensoort ter wereld is de breedvoorhoofdkrokodil. Het grootste exemplaar dat ooit gemeten is, is 1.9 meter lang. Gemiddeld zijn deze dieren zo’n 1,5 meter, gemeten van kop tot staart. Het gewicht van de breedvoorhoofdkrokodil ligt tussen de 18 en 32 kilogram. Deze kleine krokodil leeft in West-Afrika. Saillant detail is dat deze krokodil door zijn lengte van alle krokodillensoorten het meest als huisdier voorkomt.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 9 Gemiddeld: 2.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *