Het Huis Oranje-Nassau, ons Duitse koningshuis

Het Huis Oranje-Nassau is de naam van ons koningshuis. Het Huis Oranje-Nassau is een tak van het Huis Nassau, een Duits adelgeslacht dat al begon in de 13e eeuw. Toen het Huis Oranje in 1702 met de dood van Willem III van Oranje uitstierf, voegde zijn Friese neef uit het Huis Nassau-Dietz de namen Oranje en Nassau samen. Leden van de familie Oranje-Nassau hebben geregeerd in onder andere Engeland, Schotland, Ierland en natuurlijk Nederland. In de Franse tijd, die duurde van 1795 tot 1813, zette Napoleon Bonaparte zijn broer Lodewijk op de troon in het Koninkrijk Holland. Na de Franse tijd kwam weer een lid van Oranje-Nassau op de troon in Nederland, namelijk Willem I der Nederlanden (niet te verwarren met Willem van Oranje).

Het Huis Oranje-Nassau, ons Duitse koningshuis.

Een opmerkelijk gegeven is dat vanaf Willem I der Nederlanden een hoop Nederlandse vorsten met Duitsers zijn getrouwd. In de tabel hieronder is te zien met wie onze Nederlandse vorsten, vanaf Willem I der Nederlanden, getrouwd zijn. Ook staat de afkomst van hen erbij vermeld.

Willem I der Nederlanden (1815-1840) Wilhelmina van Pruisen (Duits)
Willem II der Nederlanden (1840-1849) Anna Paulowna (Russisch)
Willem III der Nederlanden (1849-1890) Sophie van Würrtemberg (Duits)

Emma van Waldeck Pyrmont (Duits)

Wilhelmina (1890-1948) Hendrik von Mecklenburg- Schwerin (Duits)
Juliana (1948-1980) Bernhard van Lippe-Biesterfeld (Duits)
Beatrix (1980-2013) Claus van Amsberg (Duits)
Willem-Alexander (2013-heden) Máxima Zorreguieta (Argentijns)

 

Op twee na zijn onze laatste zeven vorsten met Duitsers gehuwd. Willem III der Nederlanden is twee keer getrouwd. Zijn eerste vrouw, Sophie van Würrtemberg, stierf in 1877 waarna hij in 1879 met Emma van Waldeck Pyrmont trouwde. Opvallend is dat beide vrouwen van Duitse komaf waren.

Alleen Willem II der Nederlanden en Willem-Alexander zijn niet met Duitsers getrouwd. Of toch wel?

Anna Paulowna, de vrouw van Willem II der Nederlanden, was de dochter van Paul I, die tsaar van Rusland was van 1762 tot 1773. Echter, Anna’s moeder was Sophia Dorothea van Württemberg, lid van het Huis Württemberg uit Duitsland. Anna Paulowna was dus half Duits. Ook Anna’s schoondochter, Sophie van Würrtemberg kwam uit dezelfde familie als Anna’s moeder.

Delen Willem-Alexander en Máxima een gezamenlijke voorouder?

Dan blijft alleen onze Argentijnse prinses Máxima Zorreguieta over. Laten we eens naar haar voorouders kijken.

Pieter Halbach, uit het Duitse plaatsje Kradenholl, trouwde met Isabel von Clemenshammer. Samen kregen zij vier kinderen. Gaspar, Pieter, Elisabeth en Maria Elisabeth. Gaspar, de oudste zoon, werd geboren in 1673 en is een rechtstreekse voorvader van onze prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld. Bernhard is de grootvader van Willem-Alexander. Wat heeft dit met de voorouders van Máxima te maken?

De achterkleinzoon van Gaspar’s jongere broer Pieter, Franz Halbach (1801-1878), diende als gezant van Pruisen aan het hof van de Spaanse onderkoning. In Argentinië raakte het Halbach-geslacht vermengd met de Spaanse adellijke familie Bonorino Gonzalez Islas y Ladron de Guevara. Pablo Halbach (1850-1897), de kleinzoon van Franz Halbach, trouwde met Marta Bonorino. Zij kregen geen kinderen maar zijn wel verwant aan de voorouders van Máxima. Pablo Halbach en Marta Bonorino zijn dus niet de voorouders van Máxima, waardoor de veelgenoemde theorie, die zegt dat Pieter Halbach de voorouder van zowel Willem-Alexander als Máxima is, niet lijkt te kloppen. Marta Bonorino was een dochter van Hermenegildo Bonorino. Hermegildo was weer een broer van Martiniano Bonorino, die wél een rechtstreekse voorouder was van Máxima. De voorouders van Willem-Alexander zijn dus wel gemengd met de familie van Máxima, maar Máxima lijkt niet van Duitse bloed te zijn.

Hieronder vind je de stamboom van de voorouders van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.

Stamboom Willem-Alexander en Máxima

We kunnen dus wel Alfonso III van Portugal uit 1210 aanwijzen als gezamenlijke voorouder van Willem-Alexander en Máxima.

De kinderen van Willem-Alexander en Máxima nemen het Duitse bloed dus alleen over van hun vader.

Mocht je andere aanwijzingen gevonden hebben betreffende de theorie van Pieter Halbach als gezamenlijke voorouder, laat het ons weten!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *