Hoe ontstaat onweer?

Hoe ontstaat onweer

Iedereen weet wat onweer is. Onweer is de naam voor de combinatie van donder en bliksem. Aan het einde van en paar warme zomerdagen kun je in Nederland onweer verwachten. Als de temperatuur in Nederland flink stijgt dan neemt de kans op onweer namelijk ook flink toe. Dat er een verband tussen temperatuur en onweer is dat is voor veel mensen wel duidelijk. Maar hoe ontstaat onweer precies? Waar komen de donder en bliksem vandaan?

Onweer ontstaat door drie elementen

Er zijn drie elementen die voor het ontstaan van onweer zorgen. Voor onweer zijn volgende drie elementen nodig:

  • vochtige lucht;
  • warme lucht;
  • stijgende lucht.

Hoe zorgen deze drie elementen ervoor dat een onweersbui losbarst? Warme lucht stijgt altijd op, bij onweer is de lucht erg warm. In hogere luchtlagen is het kouder dan in lagere luchtlagen. De warme lucht stijgt op en bereikt een koudere laag. Hierdoor wordt de warme opgestegen lucht gecondenseerd en ontstaan er waterdruppels. Deze waterdruppels vormen samen een wolk.

Bij onweerswolken is de stijging van de warme lucht extreem, hierdoor is de temperatuurdaling een stuk groter dan normaal. Dit heeft als resultaat dat niet alleen waterdruppels ontstaan maar dat ook, of alleen maar, ijskristallen en hagelstenen ontstaan.

Bliksem

Hagelstenen vallen door hun gewicht in de lucht naar beneden en dit zorgt voor botsingen tussen de hagelstenen en ijskristallen die zich in de onweerswolk bevinden. Deze botsingen zorgen voor ladingsplitsingen. IJskristallen zijn vaak positief geladen, hagelstenen meestal negatief. Omdat hagelstenen zwaarder zijn wordt de wolk onderin negatief geladen en bovenin juist positief. Dit resulteert in ontladingen en dat zijn de bliksems die wij zien.

Donder

De stroom van de bliksem die verhit de lucht rondom de bliksem. De lucht wordt verhit tot wel 30.000 graden Celsius! Warme lucht stijgt niet alleen maar zet ook uit. De lucht rondom de bliksem die in één keer 30.000 graden is die zet ook uit, hierdoor kan een drukgolf ontstaan. Als deze golf ons bereikt horen wij een knal. Het is mogelijk dat de drukgolf ons in delen bereikt, dan horen we in plaats van één harde knal het onweer rommelen.

Interessante feitjes over onweer

  • Onweer is geen verschijnsel dat zich alleen op de aarde voordoet. Op een andere plaats in het heelal hebben wetenschappers ook onweer ontdekt: Saturnus. De Cassini-ruimtesonde maakte in 2009 voor het eerst foto’s van het onweer in de Saturniaanse atmosfeer.
  • Een bliksem is ongeveer tussen de 5 en 6,5 kilometer lang.
  • Jaarlijks slaat er ongeveer 100.000 keer ergens een bliksem in.
  • Over de hele wereld zijn gemiddeld altijd ca. 2000 onweersbuien actief.
Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *