Wat is de langste rivier ter wereld?

Er zijn duizenden rivieren op de wereld. Veel van hen zijn zelfs duizenden kilometers lang. Wij vertellen je wat de drie langste rivieren ter wereld zijn.

langsterivieramazone

Wat is de langste rivier ter wereld?

3. De Jangtsekiang

Op nummer drie staat de Jangtsekiang. Deze rivier begint in Tibet en mondt uit in de Oost-Chinese Zee en is ongeveer 6380 kilometer lang. De Jangtsekiang loopt langs tientallen grote Chinese steden, waaronder Nanking (7,7 miljoen inwoners) en Sjanghai (23 miljoen inwoners). De rivier loopt dwars door China en verbindt het binnenland met de kust, waardoor er op de rivier veel commercieel vrachtvervoer plaatsvindt.

langsterivierjangtsekiang

De uitmonding van de Jangtsekiang in de Oost-Chinese Zee

De gebieden langs de rivier hebben vaak last gehad van overstromingen van de rivier. In de twintigste eeuw zijn er vijf grote overstromingen geweest die samen gezorgd hebben voor meer dan 450.000 doden.

2. De Amazone

De tweede langste rivier ter wereld is de Amazone.  Deze rivier ontspringt in Peru en mondt in Brazilië uit in de Atlantische Oceaan. De Amazone stroomt ook door Ecuador, Colombia en Bolivia. De Amazone is ongeveer 6530 kilometer lang. De Amazone heeft ongeveer 1100 zijrivieren, waarvan sommigen zelfs meer dan drieduizend kilometer lang zijn.

langsterivieramazone3

De Amazone baant zich een weg door het Amazonewoud.

De Amazone stroomt door het Amazoneregenwoud. Met een oppervlakte van meer dan 5,5 miljoen vierkante kilometer is dit het grootste regenwoud ter wereld. De Amazonerivier en het Amazoneregenwoud hebben met miljoenen verschillende insecten-, planten- en diersoorten de grootste biodiversiteit ter wereld. Helaas lijden het gebied en de dieren die er leven onder ontbossing.

1. De Nijl

De langste rivier ter wereld is de Nijl. De Nijl is ongeveer 6695 kilometer lang. De rivier ontspringt in twee meren, namelijk het Tanameer in Ethiopië en het Victoriameer in Oeganda, Kenia en Tanzania.  De rivier mondt uit in Egypte in de Middellandse Zee. De Nijl loopt ook nog door Soedan en Zuid-Soedan.

langsteriviernijl3

De Nijl

De Nijl heeft van Egypte een vruchtbaar land in de Sahara gemaakt. Al duizenden jaren voor Christus leefde er een hoog ontwikkelde beschaving die op onverklaarbare wijze wonderlijke bouwwerken hebben gebouwd, zoals de Grote Piramide. Het lijkt onmogelijk dat zonder de aanwezigheid van de Nijl een ontwikkelde beschaving in de droge woestijn van de Sahara kan bestaan.

langsteriviernijl2

De Nijl in Egypte

In Oeganda, Tanzania, Kenia en Ethiopië valt tijdens de regenseizoenen een hoop water uit de lucht. Hierdoor overstroomt de Nijl ieder jaar. Deze regen zorgde er dus ook voor dat Egypte genoeg water ontving van de Nijl en een vruchtbaar land werd. In de jaren zestig van de twintigste eeuw is in Egypte de Aswandam aangelegd. Hierdoor is de Nijl in Egypte sinds toen niet meer overstroomt.

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *