Wat is de tactiek van de verschroeide aarde?

taktiekverschroeideaardeterugtrekken

Er zijn al meerdere oorlogen geweest in de geschiedenis waarin de tactiek van de verschroeide aarde werd toegepast. Deze militaire tactiek heeft voor zowel bewondering als afschuw gezorgd.

Wat is de tactiek van de verschroeide aarde?

De tactiek van de verschroeide aarde is een militaire tactiek waarbij de partij die, door een vijandelijke aanval moet terugtrekken, het gebied, dat aan de vijand moet worden opgegeven, vernietigd. Wegen,bruggen, behuizing, vee, waterbronnen en alles wat de vijand kan gebruiken wordt vernietigd of meegenomen.

taktiekverschroeideaardespoorlijnsherman

1864, in de Amerikaanse burgeroorlog werden spoorwegen vernietigd zodat de vijand deze niet meer kon gebruiken als aanvoerlijn.

Dit zorgt ervoor dat het gebied, dat net door de vijand is veroverd, onbruikbaar wordt voor de vijand. De infrastructuur in het gebied is vernietigd waardoor de logistieke aanvoerlijnen van de vijand zwaarder zijn belast. Dit maakt het moeilijker voor de vijand om aan nieuw materieel en versterking te komen.

Ook worden vaak de voedsel- en waterbronnen vernietigd. Vee wordt meegenomen of geslacht en het drinkwater wordt vergiftigd. Hierdoor kunnen de vijandelijke troepen hier geen gebruik van maken. Als er geen water en voedsel te vinden is en de aanvoerlijnen belast zijn is het lastig voor de vijand om het veroverde gebied te behouden. Op die manier levert de verovering van het gebied door de vijand geen militair en economisch voordeel op.

In de geschiedenis

In de geschiedenis is de tactiek van de verschroeide aarde al vaak gebruikt. Ook in moderne oorlogen wordt de tactiek toegepast. Er wordt de laatste jaren vaak gevochten in gebieden waar veel grondstoffen, zoals olie, te vinden zijn. Als de vijand oprukt en de terugtrekkende partij het gebied moet verlaten, worden regelmatig de oliebronnen in brand gestoken zodat de vijand met lege handen komt te staan.

taktiekverschroeideaardeirak

1991, Iraakse troepen zetten oliebronnen in Koeweit in brand.

In Walachije, een gebied in het huidige Roemenië, liet Vlad Dracula in 1462 het water vergiftigen in de hoofdstad. De Turkse vijand, die daarna de stad had ingenomen, had hierdoor geen drinkwater waardoor ze uiteindelijk mentaal en fysiek verzwakt de stad uit werden gejaagd door Vlads troepen.

De twee bekendste verhalen waarin de tactiek van de verschroeide aarde genoemd wordt komen uit Rusland.

1812

Op 23 juni 1812 begon Napoleons veldtocht naar Rusland. Met een leger van circa 500.000 man trok Napoleon richting Moskou. De Russische vijand werd steeds gedwongen zich terug te trekken. Hierdoor besloten de Russische generaals de tactiek van de verschroeide aarde toe te passen.

Hoe dieper Napoleons troepen Rusland binnentrokken, hoe kouder het werd en hoe moeilijker het werd om de aanvoerlijnen intact te houden. Napoleons troepen werden hierdoor steeds zwakker. De Russische toepassing van de tactiek van de verschroeide aarde zorgde ervoor dat de Franse troepen geen onderdak of voedsel meer konden vinden.

taktiekverschroeideaardemoskou

1812, Napoleon komt aan in de afgebrande Russische hoofdstad.

Eenmaal in de Russische hoofdstad aangekomen, zagen zij dat deze in brand was gestoken door de Russen. Dit zorgde voor een grote morele tegenslag voor Napoleon en zijn troepen, waardoor zij besloten zich terug te trekken uit Rusland. Van de 500.000 Franse troepen overleefde slechts tussen de 10.000 en 40.000 man de veldtocht.

1941

Op 22 juni 1941 begon de Duitse invasie in de Sovjet-Unie. De Duitsers kregen met dezelfde problemen te maken als de Fransen in 1812. Het gebied was te groot om de aanvoerlijnen intact te houden en de kou verzwakte de Duitse soldaten. De generaals van de Sovjet-Unie pasten de tactiek van de verschroeide aarde toe waardoor de Duitse soldaten geen voordeel konden halen uit veroverde gebieden.

Russland, russischer Gefallener, Panzer BT 7,

1941-1945, Duitse troepen waren verzwakt en werden een makkelijke prooi voor de Sovjets. (Bundesarchiv, Bild 101I-020-1268-36 / Hähle, Johannes / CC-BY-SA 3.0)

Uiteindelijk stierven in deze invasie 800.000 Duitse soldaten, en 4 miljoen Sovjet-soldaten, maar deze gefaalde Duitse invasie werd een ommekeer in de Tweede Wereldoorlog die Duitsland verloor in 1945.

 

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 2.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *