Oorlogen tussen Rusland en Turkije

De laatste tijd is de relatie tussen Turkije en Rusland erg gespannen. Nadat Turkije een Russische straaljager heeft neergehaald heeft Rusland een Turks militaire konvooi onder vuur genomen waarbij meerdere doden vielen. Vanuit verschillende media werd al gauw geroepen dat een oorlog tussen Turkije en Rusland misschien nabij is. Of wordt er al een oorlog tussen deze landen uitgevochten op Syrisch grondgebied? Het zal in ieder geval niet de eerste oorlog tussen deze twee landen zijn. Hieronder kan je zien wanneer er in het verleden oorlogen zijn geweest tussen Rusland en Turkije.

oorlogruslandturkijezwartezeenormaneinstein

Oorlogen tussen Rusland en Turkije

1569 – 1570

Toen Ivan IV, de eerste tsaar van Rusland, Astrachan, een stad aan de Wolga, had veroverd viel het Turkse leger onder leiding van Sultan Selim II de Russen aan. De Turken, die toen nog bij het Ottomaanse rijk hoorden, verloren deze strijd.

1676 – 1681

Sultan Mehmet IV van het Ottomaanse rijk probeerde zijn rijk te vergroten richting Oekraïne en Rusland. De Russen wisten bij Dnjepr de Turkse expansie te stoppen en daar werd ook de Russisch-Turkse grens gelegd.

1686 – 1700

In 1686 was er een Europese anti-Turkse coalitie opgericht om de voortdurende agressiepolitiek van het Ottomaanse rijk te doen stoppen. Rusland was onderdeel van deze coalitie en organiseerde de Krimveldtochten tegen de Turken.

De Russische Krimveldtochten

De Russische Krimveldtochten

1710 – 1711

Nadat Rusland Zweden had verslagen vluchtte de Zweedse koning naar het Ottomaanse rijk en haalde de sultan over om een oorlog te beginnen tegen Rusland. Rusland heeft bij deze oorlog grote verliezen geleden en werden in 1711 gedwongen de vrede te ondertekenen en hun vloot in de Zwarte Zee te vernietigen.

1735 – 1739

De voornaamste reden van deze oorlog was dat Rusland weer toegang tot de Zwarte Zee probeerde te krijgen. Ook wilde Rusland de Turkse plunderaars op de Krim bestrijden.

1768 – 1774

Slag bij Ceshma in 1770

Slag bij Ceshma in 1770

Onder leiding van de Russische tsaar Catharina II kreeg Rusland het zuidelijk deel van Oekraïne en de Krim in handen. De Turken leden een hoop verliezen en moesten een groot bedrag aan herstelbetalingen aan Rusland afdragen.

 

1787 – 1792

De Turken wilde hun verloren gebieden terugwinnen in deze periode, maar de oorlog resulteerde in een mislukking waardoor de Russen hun grondgebied juist verder konden uitbreiden

1806 – 1812

Door het uitbreken van de Frans-Russische oorlog in 1811 veroverde Rusland vanuit strategisch oogpunt Bessarabië van de Turken.

1821 – 1829

In deze periode vochten de Grieken voor onafhankelijkheid van het Ottomaanse rijk. De Russen schoten Griekenland te hulp tegen de Turken. De Griekse onafhankelijkheid werd in 1832 erkent.

1853 – 1856

Deze oorlog wordt ook wel de Krimoorlog genoemd. De Fransen, Britten en Turken vochten voor invloed op verloren grondgebied van het Ottomaanse rijk. De Russen leden een nederlaag en mochten langs de kusten van de Zwarte Zee geen oorlogshavens meer bouwen. Daarnaast moesten ze hun Zwarte Zee-vloot ontmantelen.

De Russische Zwarte Zee-vloot in de 18e eeuw

De Russische Zwarte Zee-vloot in de 19e eeuw

1877 – 1878

Rusland hielp Roemenië in de strijd voor onafhankelijkheid tegen het Ottomaanse rijk. Na deze oorlog verkreeg Roemenië ook zijn onafhankelijkheid.

1914-1918

In deze oorlog, de Eerste Wereldoorlog, boekte Rusland tot 1917 meerdere overwinningen op het Ottomaanse rijk. Maar nadat Rusland door de Russische burgeroorlog in 1917 uiteen was gevallen, veroverden de Ottomanen een groot aantal gebieden weer terug.

Rusland en Turkije hebben samen dus al een interessant, maar verschrikkelijk verleden achter de rug, waarbij miljoenen doden zijn gevallen sinds het uitbreken van de eerste oorlog tussen deze landen. Er is veel gevochten tussen beide landen, voornamelijk om de macht over het gebied rond de Zwarte Zee te verkrijgen.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *