Seks in de Oudheid en de Middeleeuwen

Door de eeuwen heen zijn mensen anders over seks gaan denken. Tegenwoordig zijn wij (in ieder geval in Nederland) vrijdenkend over seks. Homoseksualiteit is toegestaan en niemand hoeft eerst te trouwen om seks te mogen hebben. Maar dacht men er in de Oudheid en de Middeleeuwen ook zo over? Wat mocht wel en wat mocht niet? In de hieronder genoemden perioden varieerden de opvattingen over seks van tijd tot tijd, maar wij leggen je uit hoe in perioden van (bijna) 1000 jaar over het algemeen over seksualiteit gedacht werd.

Seks in de Griekse Oudheidseksindeoudheidpederastie

Tussen 800 v. Chr en 200 n. Chr. was de Griekse samenleving vooral een samenleving waar de mannen het voor het zeggen hadden. Een vrouw had vrijwel geen bevoegdheden. Een meisje kon vanaf haar 12e jaar al uitgehuwelijkt worden. Een vrouw mocht ook niet vreemdgaan. Een man mocht dit wel. Prostitutie was toegestaan en een getrouwde man mocht hier dus gewoon gebruik van maken. Pederastie kwam ook regelmatig voor. Pederastie is een erotische relatie tussen een oudere man en een jongen. Dit kwam meestal voor bij een leermeester en zijn pupil. De seksuele relatie hoorden dan bij de vorming van de pupil.

Seks in de Romeinse Oudheid

In het Romeinse Rijk (ongeveer 750 v. Chr. tot 475 n. Chr.) was het doorgaans wél mogelijk voor vrouwen om seksindeoudheidromebuitenechtelijke relaties te hebben. Meestal waren dit vrouwen uit hogere standen. Het was wettelijk wel verboden voor zowel mannen als vrouwen om vreemd te gaan en er stonden zware straffen op. Een vrouw liep het risico om ter dood veroordeeld te worden en een man liep het risico gecastreerd te worden. Prostitutie kwam veel voor in het Romeinse Rijk. Er bestonden veel bordelen waarvan de werknemers vooral geroofde slavinnen waren. Homoseksuele relaties werden als normaal beschouwd en kwamen meestal voor bij een meester en zijn slaaf.

Seks in de Middeleeuwen

seksindeoudheidkerkIn de Middeleeuwen (ongeveer 500 n. Chr. tot 1500 n Chr.) had de kerk de meeste macht en kon daarom beslissen over seksualiteit. De kerk bepaalde met wie je seks had. Homoseksualiteit en prostitutie waren ten strengste verboden (op straffe van marteling of de dood) en je mocht alleen seks hebben met degene met wie je getrouwd was. Seks was immers alleen voor de voortplanting, niet voor het genot. Zo bepaalde de kerk ook wat voor standjes wel en niet mochten. Orale en anale seks waren ten strengste verboden omdat deze niets met voorplanting te maken hebben. De vrouw mocht ook niet bovenop de man zitten omdat de vrouw ondergeschikt was aan de man. ‘Op z’n hondjes’ was ook verboden. Nu horen wij je denken: ‘Dan blijft er maar weinig over’, maar gehuwden mochten wel seks hebben met de gezichten en buiken naar elkaar toe, zittend of staand.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 29 Gemiddeld: 2.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *