Slavernij

slaernijafrikaarabie

Slavernij is al zo oud als onze geschiedenis. Meestal waren slaven mensen die door hun vijanden krijgsgevangenen waren gemaakt om vervolgens verkocht te worden op de slavenmarkt. Zo’n slaaf werd dan tewerkgesteld bij zijn nieuwe eigenaar in het huishouden of in de landbouw. Slaven werden ook vaak gedwongen tot prostitutie of gebruikt om de seksuele driften van de eigenaar te bevredigen. Vooral gedwongen prostitutie komt nog vaak voor maar volgens de wet is slavernij al meer dan 150 jaar verboden. Daarvoor werd slavernij duizenden jaren lang over vrijwel heel de wereld als normaal beschouwd. Hieronder kun je lezen waar en wanneer slavernij onder andere veel voorkwam.

Slavernij door de eeuwen heen:

Oude Egypte (circa 3300 v. Chr. tot 300 v. Chr):slavernijegypte

In het Oude Egypte werden slaven geroofd uit veroverde gebieden. Slaven waren in Egypte echt een bezit van hun eigenaren. Als de eigenaar stierf dan erfden het nageslacht de slaven. Slaven hadden geen rechten in Egypte en moesten hard werken voor hun eigenaren. Lang hebben onderzoekers gedacht dat Egyptische slaven ingezet werden bij de bouw van de piramiden, maar sinds een paar jaar heerst de overtuiging bij de meeste onderzoekers dat de piramiden niet gebouwd zijn door slaven maar door betaalde arbeiders.

Het Romeinse rijk (circa 750 v. Chr. tot 500 na. Chr):

Het Romeinse rijk wordt ook wel een ‘slavenmaatschappij’ genoemd. Vrijwel de gehele economie draaide op de handel in slaven en het werk dat de slaven verrichtten op het land en de producten die hieruit voortkwamen en verhandeld werden. Een deel van de slaven werden gehaald uit veroverde gebieden. Een ander deel werd gekocht van de Arabische slavenhandelaren, die weer op hun beurt slaven uit veroverde gebieden hadden gehaald uit het Midden-Oosten en uit Afrika.

slavernijromeinen

Slaven op de Romeinse slavenmarkt

Afrika (circa 500 v. Chr. tot nu):

In Afrika worden al duizenden jaren lang door verschillende stammen slaven geroofd uit veroverde gebieden. Deze slaven werden vaak tewerkgesteld in dienst van hun veroveraars. Ook verkochten deze stammen hun buitgemaakte slaven aan Arabische slavenhandelaren. De slaven werden dan verkocht aan Romeinen, Arabieren, of Europeanen. Vanaf ongeveer 1500 na Christus werden Afrikaanse slaven meegenomen door Europeanen om te werken in Amerika. Hier heeft slavernij bestaan tot de afschaffing ervan in 1865. Slavernij is bij de wet verboden in alle landen op de wereld maar komt nog wel voor in landen als Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Soedan.

Een Afrikaanse slavin

Een Afrikaanse slavin in dienst van een Amerikaans gezin

Midden-Oosten (circa 6000 v. Chr. tot circa 1900 n. Chr.):

slavernijmammeluk

Een bereden Mammeluk

In Mesopotamië (ongeveer het gebied van het huidige Irak) bestond slavernij al duizenden jaren voor Christus. Deze slaven moesten werken op het land of in het huishouden van hun eigenaar, maar zij werden wel vrije mensen als hun eigenaren waren overleden. Vanaf ongeveer 800 na Christus werden in het Midden-Oosten slaven ook ingezet in het leger. Deze zogeheten Mammelukken werden vaak al vanaf jonge leeftijd opgeleid tot krijger en klommen vaak op tot hoge posities binnen het leger. In de 13e eeuw na Christus had je zelfs de Mammeluk genaamd Baibars. Baibars werd op jonge leeftijd gevangengenomen door de Mongolen en als slaaf verkocht aan Egypte. Hier werd hij opgeleid om te vechten als Mammeluk voor de sultan. Uiteindelijk versloeg Baibars, die inmiddels een hoge positie in het leger had verkregen, de Mongolen in Palestina. Niet veel later doodde hij de sultan van Egypte en nam zijn plaats in.

Slavernij is dus van alle tijden. Gelukkig is slavernij inmiddels overal ter wereld verboden, maar ook nu nog worden mensen beroofd van hun vrijheid om hun zelfbenoemde eigenaren te dienen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *