Waarom vieren wij Kerstmis op 25 december?

kerstmisjezus

Er wordt nergens in de Bijbel vermeld dat Jezus op 25 december geboren zou zijn. Toch vieren wij op die dag Kerstmis. Wanneer is Jezus geboren? En waarom vieren wij zijn geboortedag op 25 december?

Wanneer is Jezus geboren?

In de Bijbel wordt geen datum genoemd wanneer Jezus geboren zou zijn. Het oudste evangelie, het Evangelie van Marcus dat ongeveer 65 na Christus is geschreven, begint met de doop van een volwassen Jezus. Dit wijst erop dat de eerste christenen geen interesse in of kennis hadden van de datum van Jezus’ geboorte.

Het jaar waarin Jezus geboren zou zijn werd berekend door de monnik Dionysius Exiguus. Hij berekende en introduceerde omstreeks 533 na Christus de christelijke jaartelling. Om Jezus’ geboortedag te berekenen gebruikte Dionysius de Romeinse jaartelling, die toen nog in gebruik was. De berekening van Dionysius ging als volgt:

-Dionysius had geleerd dat de Romeinse keizer Augustus 43 jaar geregeerd zou hebben, voordat hij opgevolgd werd door keizer Tiberius.

-De Bijbel vermeld in Lucas 3:1-23 dat  Jezus 30 werd in het 15e jaar van het bewind van Tiberius. Dat zou betekenen dat Jezus ook 15 jaar onder het bewind van keizer Augustus zou hebben geleefd. Dit gegeven plaatst Jezus geboorte in de maand augustus van het 28ste jaar van Augustus’ bewind.

-Augustus kwam aan de macht in het jaar 727 van de Romeinse jaartelling. Dit zou betekenen dat Jezus werd geboren in het jaar 754 van de Romeinse jaartelling.

Dionysius zag echter over het hoofd dat de Bijbel in Lucas 1:5 vermeld dat Jezus’ geboorte plaatsvond in de dagen van Herodus, die stierf in het jaar 750 van de Romeinse jaartelling. Dit zou dus betekenen dat Jezus minstens 4 jaar eerder geboren is dan dat Dionysius stelde. Het is dus niet zeker welk jaar Jezus geboren is, al is het vrijwel zeker dat Dionysius’ berekening en dus ook onze jaartelling er minstens 4 jaar naast zit. De dag waarop Jezus geboren zou zijn is nooit bekend geworden. Verschillende historische documenten wijzen op verschillende data. Zo worden 28 maart, 18 november en 11 september genoemd als geboortedagen van Jezus. Nergens wordt 25 december als geboortedag van Jezus genoemd.

Waarom vieren wij dan kerstmis op 25 december?

De Romeinen vierden tussen 17 en 25 december hun feest ter ere van de god Saturnus. Deze datum adopteerden de Romeinen van oudere volken die rond 21 december het feest van de zonnewende vierden. Het Romeinse feest ‘Saturnalia’ had zijn laatste feestdag op 25 december. De feestdagen stonden bekend om hun losbandigheid en gewelddadige uitspattingen van het volk. Hier ligt ook de oorsprong van het carnavalsfeest, dat wij in Nederland jaarlijks vieren.

kerstmissaturnalia

Het Romeinse feest Saturnalia.

Toen in de vierde eeuw na Christus het christendom als religie in een vorm gegoten werd, wilde de christelijke leiders het heidense feest overnemen in de hoop de heidenen te bekeren naar het christendom.  De heidenen zouden dan dit feest kunnen blijven vieren als zij zich zouden bekeren tot het christendom.

Er was echter niets christelijks aan Saturnalia. christelijke leiders bedachten toen dat Jezus zou zijn geboren op 25 december, de laatste dag van Saturnalia.

De kerstboom, de kerstman, kadootjes…

Waar komen dan de kerstboom en de kerstman vandaan? En waarom geven wij op die dag kadootjes aan elkaar?

De traditie van de versierde boom in huis werd door de kerk, net als het oorspronkelijke feest, geadopteerd van andere volken. Bomen werden al duizenden jaren lang aanbeden door heidense volken, die ook bomen in hun huis namen en ze versierden.

kerstmiskerstboom

De kerstman, of ‘Santa Claus’,  is afgeleid van de heilig verklaarde Nicolaas. Lees hier wie Nicolaas was.

Het geven van kado’s stamt nog uit de Romeinse periode, waarin het volk werd opgeroepen giften mee te brengen naar de Saturnalia. De Katholieke kerk vermengde deze traditie met het verhaal van Sint Nicolaas, waardoor wij nu de kerstman kennen als een man die kado’s aan de kinderen geeft.

Bekijk hieronder de video van dit artikel:

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 8 Gemiddeld: 4.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *