Wat eten mieren?

Wat eten mieren? Wat eet een mier niet, is misschien een betere vraag. Mieren eten misschien wel het meest divers van alle dieren die er zijn. Nou zijn er wel meer dan 12.000 miersoorten en een miersoort zelf eet misschien minder gevarieerd, maar neem alle mieren bij elkaar en je kan concluderen dat ze bijna alles eten.

Mieren, behorend tot de sterkste dieren ter wereld, eten dus zeer divers, het zijn echte alleseters oftewel omnivoren. Lang niet alle mieren eten hetzelfde, dit varieert per soort. Er zijn verzamelaars, boeren en aaseters. Mieren zijn ook nog eens kannibalen (meer informatie hierover verderop in dit artikel). Maar, als je een onderverdeling wilt maken dan eten de meeste mieren wel uit één of meerdere van onderstaande ‘categorieën’.

Mieren eten….:

  • Suiker en fruit
  • Vlees en proteïne
  • Zaden en granen
  • Groentes

Suiker en fruit

mier eet fruit

De meeste mieren eten voedsel met (veel) suiker wanneer ze het vinden, voor sommige mieren is het het enige voedsel dat ze eten. Daar waar ze in je keuken uit zijn op je suikerpot of je hagelslag, moete ze het in de natuur hebben van suiker in de vorm van nectar, andere vloeibare afscheidingen van planten en bloemen, fruit en afscheidingen van bladluizen en andere plantenetende dieren, zoals rupsen.

Vlees en proteïne

mier eet insect

Sommige miersoorten zijn aaseters en ze eten andere insecten. Vrijwel alle insecten die hun pad kruisen kunnen dienst doen als maaltijd. Ook eten mieren vlees van grotere dieren en vis, wanneer zij de dieren tegenkomen als ze al gesneuveld zijn.

Zaden en granen

mieren eten haver

Er zijn ook verzamelaars onder de mieren, deze voeden zich met de zaden van diverse planten. Daarnaast eten ze granen, gras, bladeren en ander plantaardig materiaal.

Groentes

De meeste mieren eten onder meer groentes en andere planten die voedsel voortbrengen. Voor de doorgewinterde tuinier kunnen deze mieren een ware plaag zijn.

Koolhydraten en suikers: belangrijke energiebronnen voor mieren

Koolhydraten en suikers zijn belangrijke energiebronnen voor mieren. Deze voedingsstoffen vormen de belangrijkste brandstof voor de spieren en het zenuwstelsel van mieren. Koolhydraten worden voornamelijk verkregen uit suikerhoudende vloeistoffen, zoals nectar en honingdauw, die door planten worden geproduceerd. Suikerhoudende vloeistoffen worden door mieren actief gezocht en geoogst, en vervolgens teruggebracht naar het nest om te worden gedeeld met andere mieren. Naast suikerhoudende vloeistoffen kunnen mieren ook koolhydraten verkrijgen uit andere bronnen, zoals vruchten, zaden en bloemen. Mieren hebben zelfs speciale organen, zoals de krop en de honingmaag, die hen in staat stellen om voedsel op te slaan en te transporteren, zodat het kan worden gedeeld met andere leden van het nest.

Eiwitten en vetten: hoe mieren hun spieren en hersenen voeden

Naast koolhydraten en suikers zijn eiwitten en vetten belangrijke voedingsstoffen voor mieren. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw en het onderhoud van spieren en andere lichaamsweefsels, terwijl vetten een belangrijke energiebron zijn en helpen bij het isoleren en beschermen van organen. Mieren verkrijgen deze voedingsstoffen uit verschillende bronnen, zoals insecten, spinnen, zaden, noten en vruchten. Sommige mieren zijn zelfs gespecialiseerd in het jagen op andere insecten en spinachtigen om aan hun eiwitbehoefte te voldoen. Naast het voeden van hun spieren en lichaamsweefsels zijn eiwitten ook belangrijk voor de ontwikkeling en functie van de hersenen van mieren. In feite zijn mieren in staat om complexe taken uit te voeren en samen te werken in grote groepen dankzij hun goed ontwikkelde hersenen en het vermogen om informatie met elkaar te delen. Het belang van eiwitten en vetten als voedingsstoffen voor mieren kan dan ook niet worden onderschat.

Mieren zijn kannibalen

mieren gevecht

Zoals gezegd zijn mieren alleseters, echte omnivoren. Daarnaast zijn de kleine beestjes ook kannibalen. Ze hebben er geen moeite mee om andere mieren op te eten. Mieren die als taak hebben om andere kolonies aan te vallen die vullen hun maag met eitjes, larven en hele jonge mieren van andere kolonies. Ze vallen ook doelbewust mierennesten aan om zich hieraan te goed te doen.

Ook de mierenkoningin is niet tegen het eten van andere mieren. Als er niet genoeg voedsel wordt binnen gebracht door haar werkers dan is ze bereid om een deel van haar kleine kroost af te staan als voedsel voor de rest van de kolonie, zo is ze zelf ook zeker van overleven.

Mieren als landbouwers: schimmels en bladluizen als bron van voedsel

Mieren hebben een verrassend gevarieerd dieet en zijn in sommige gevallen zelfs in staat om hun eigen voedsel te kweken. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde “bladluizenfarms” die sommige mierensoorten beheren. Deze mieren houden bladluizen in hun nest en “melken” ze om de suikerhoudende honingdauw te verzamelen die de bladluizen uitscheiden. De mieren beschermen de bladluizen tegen roofdieren en verplaatsen ze indien nodig naar nieuwe planten om meer voedsel te verzamelen. Een ander voorbeeld van mieren als landbouwers zijn de mieren die schimmels kweken in hun nesten. Deze mieren verzamelen plantaardig materiaal, zoals bladeren, en dragen het naar hun nest, waar de schimmels worden gezaaid. De mieren verzorgen de schimmels en oogsten ze wanneer ze rijp zijn. Deze vorm van landbouw is uniek voor mieren en laat zien hoe inventief deze insecten kunnen zijn bij het verkrijgen van hun voedsel.

Lasius Niger mieren

De miersoort Lasius Niger zijn herders en hoeden bladluizen. Ze voeden zich met afscheidingen van de huid van de bladluizen, welke suiker bevatten. Om dit te realiseren beschermen deze mieren de bladluizen tegen hun vijanden. Een schapenherder heeft een herdershond die zijn schaapjes bij elkaar houdt, een mier doet dit anders: hij bijt de vleugeltjes van de bladluizen eraf. Zodat de bladluizen niet weg kunnen komen. Ander onderzoek heeft uitgewezen dat de mieren met  chemische stofjes op hun poten hele kolonies bladluizen verdoven en onderwerpen.

mier bladluis

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 29 Gemiddeld: 4.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Ad Seelt schreef:

    Eten mieren ook kleine skeletjes? Van bv vogels?

    • Jasper schreef:

      Beste Ad,

      Van mieren is bekend dat ze andere (dode) dieren opeten. Maar het skelet laten ze liggen. Bekijk ook eens dit filmpje waarbij mieren daadwerkelijk een dode vogel opeten:

  2. vera de vette schreef:

    hoe vaak moet je mieren eten geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *