Goed ademhalen: een gezonde en goede ademhaling leren
Je kan een paar weken leven zonder voedsel en een paar dagen zonder water, maar je kan slechts enkele minuten overleven zonder zuurstof. Dit maakt dat ademhalen een cruciale vorm is voor het verkrijgen van energie. Een goede ademhaling is daarom van belang voor een gezond en vitaal leven.
Soorten ademhaling
Er zijn in principe twee functionele typen van ademhalen: zuiveren/reinigen en het verkrijgen van energie. Zuiverende ademhaling ontgift het lichaam en gebeurt door middel van het uitademen. Het verkrijgen van energie gebeurt door middel van het inademen.
Veel mensen nemen het ademhalen voor lief, maar onbewust beoefenen de mensen het ontgiften en verkrijgen van energie de hele dag door. Op het moment dat de giftstoffen in de bloedstroom/bloedsomloop een kritiek niveau bereiken of het energieniveau laag is, neemt de mens een diepe reinigende zucht, dat eigenlijk een korte inademing is en een langere, krachtige uitademing. Daartegenover, is gapen een directe ‘energizer’, omdat het een langzame, lange inademing is, die kort wordt vastgehouden in de longen, om vervolgens kort en snel uitgeademd te worden.
Goed ademhalen kun je leren
Het is dan ook niet voor niets dat de kunst van het ademhalen al vele duizenden jaren wordt beoefend in verschillende culturen, met name in Azië. In China noemt men dit ‘chee-gung’, in India wordt het ‘pranayama’ genoemd.
Door middel van ademhalingsoefeningen en meditatieoefeningen leert de beoefenaar zijn ademhalingen op de juiste gezonde manier te laten verlopen, waardoor hij zijn lichaam zo goed mogelijk ontgift en van energie voorziet.
Ademhalen vormt een brug tussen lichaam en geest. De ademhaling kan zowel door het lichaam als door de geest bestuurd worden en is de enige vitale functie die aan weerszijden van de grens ligt tussen vrijwillige en onvrijwillige controle.
Als de ademhaling onbeheerd wordt gelaten, gebeurt het spontaan en automatisch als de hartslag; als het bestuurd wordt door de geest, wordt de ademhaling zo bewust als bijvoorbeeld wandelen en kan het ingezet worden voor het reguleren van alle andere vitale functies, zoals hartslag, bloeddruk, stofwisseling, ejaculatie, hormoonafscheiding, enzovoort. (Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlagen van de hartslag en bloeddruk, het verbeteren van de stofwisseling en het uitstellen van de ejaculatie.)
Hoe adem je goed?
Het is dus van belang dat je op de juiste manier leert ademhalen. Het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen zullen je hierbij helpen.
Lees ons artikel met ademhalingsoefeningen, vol met oefeningen om je zelf een goede ademhaling aan te leren.
Het is eerst van belang dat je goed leert om te ademhalen.
Bij het ademhalen onderscheiden we VIER VERSCHILLENDE FASEN.
- Inademing (inhalatie)
- Retentie
- Uitademing (exhalatie)
- Pauze
1. Inademen (inhaleren)
Bij het inademen is het van belang dat je een rechte wervelkolom hebt en je buispieren ontspant. Voordat je inademt doe je een krachtige exhalatie, om je longen leeg te maken. Hierbij span je je buikspieren aan. Ontspan dan weer je buikspieren en begin met een langzame inhalatie door je neus, waarmee je het lagere gedeelte van je longen vult met lucht en je buik bol wordt. Ga dan rustig door met inademen tot je ribbenkast uitzet om het middelste gedeelte van je longen te vullen. Inhaleer dan nog een beetje om het bovenste gedeelte van je longen te vullen. Het is niet nodig om de longen volledig te vullen bij iedere inhalatie en je moet nooit te geforceerd en oncomfortabel ademhalen. Het beste is om je longen voor ongeveer twee derde te vullen.
2. Retentie
Als het op de juiste manier wordt uitgevoerd, kan zelfs een korte retentie, dat wil zeggen, het vasthouden van de zojuist ingeademde lucht, veel therapeutische voordelen geven voor heel je lichaam.
Houd dus na het inhaleren je adem in, maar doe dit voor ongeveer 3 tot 5 seconden. Je zou kunnen proberen om af en toe je adem langer in te houden, bijvoorbeeld tussen de 7 en 10 seconden. Het gaat echter niet om de lengte van de retentie, maar om de vloeiende en ritmische regelmatigheid van het gehele ademhalingsproces.
3. Uitademing (exhalatie)
Adem langzaam uit door je neus of door je mond, terwijl je geleidelijk de kracht (maar niet de snelheid) van je exhalatie vermeerderd, totdat je een sterke, stabiele luchtstroom hebt ontwikkeld. Leeg de longen in tegengestelde volgorde van de inhalatie: begin bij het bovenste gedeelte van je longen en eindig bij het onderste gedeelte (de buik). Aan het einde van iedere uitademing duw je je buikwand naar binnen, waarmee je de laatste restjes lucht naar buiten duwt. Ontspan daarna je buikspieren, zonder dat je daarbij opnieuw inademt.
4. Pauze
Als de longen helemaal geleegd zijn, ontspan je je buik, om na enkele tellen weer te beginnen met je inhalatie. Als je te veel naar lucht moet happen dan heb je te lang gepauzeerd. Probeer dus op hierboven beschreven wijze te ademhalen. Door op de juiste manier bewust te ademhalen worden zowel lichaam en geest voorzien van de juiste hoeveelheid energie, die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Probeer dus op hierboven beschreven wijze te ademhalen. Door op de juiste manier bewust te ademhalen worden zowel lichaam en geest voorzien van de juiste hoeveelheid energie, die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Recente reacties