Ademhalingsoefeningen

ademhalingsoefening

Er zijn heel veel verschillende ademhalingsoefeningen en die hebben een ieder verschillende voordelen. Sommige ademhalingsoefeningen zijn ter verbetering van de circulatie van zuurstof in het lichaam. Andere ademhalingsoefeningen helpen je bij het ontgiften en verbeteren van je bloedsomloop. Weer andere ademhalingsoefeningen zijn er om je geest te trainen en je concentratievermogen te verbeteren.Voor een gezond leven en een juiste manier van ademhalen is het dus goed om verschillende ademhalingsoefeningen met regelmaat te doen.

Hieronder staan twee ademhalingsoefeningen die je kunt doen ter verbetering van je dagelijkse ademhaling en je gezondheid:

Ademhalingsoefening 1: buikademhaling

Voor wie nog nooit geoefend heeft met het goed en diep ademen over de buik is de volgende oefening van belang.

 1. Ga plat liggen op je rug. Probeer zo ontspannen mogelijk te gaan liggen, door je benen een klein beetje uit elkaar te doen, je armen langs je lichaam te houden en je nek licht gestrekt te houden.
 2. Leg je ene handpalm op je buik, net onder je navel. Leg je andere handpalm op je ribbenkas, net onder je borst.
 3. Adem nu een keer krachtig uit (door je neus of mond) om je longen leeg te maken.
 4. Begin nu rustig met inademen door de neus, om je longen goed op te vullen. Het is de bedoeling dat je je buik hierdoor voelt opbollen.Blijf rustig inhalen tot je ook je ribbenkast voelt uitzetten. Dit betekent dat je longen zich goed opvullen met lucht.
 5. Houd je adem een paar seconden vast.
 6. Adem rustig uit door je neus of door je mond, waarbij je eerst de ribbenkast voelt inzakken en vervolgens je buik. Dit is de juiste manier om diep over je buik te ademhalen.
 7. Vervolgens pak je een boek of een steen en leg je die op je buik. Herhaal dan de stappen hierboven en zorg daarbij dat het boek of de steen zo stabiel mogelijk op je buik blijft liggen. Hiermee oefen je goed een rustige en toch diepe manier van goed ademhalen. Blijf dit oefenen totdat je niet meer hoeft na te denken over de verschillende stappen en het automatisch gaat.

Ademhalingsoefening 2: zuivering longen en ontgifting bloedstroom

De volgende oefening is van belang om de longen te zuiveren en de bloedstroom te ontgiften.

 1. Ga rechtop zitten in een stoel met je handen ontspannen in je schoot of op de armleuningen.
 2. Plaats je tong tegen je gehemelte en houdt hem daar gedurende de hele oefening.
 3. Begin met een krachtige uitademing door je mond of neus, waarbij je je buikspieren aanspant.
 4. Laat direct hierna je longen weer automatisch vullen met lucht, door het vacuüm dat achter is gebleven. Laat je longen dit vanzelf doen.Help je longen een heel klein beetje door heel even voorzichtig in te ademen, totdat je longen half gevuld zijn, maar niet meer dan dat. Het inademen moet hierbij voor 90% vanzelf gaan en de focus moet in deze oefening liggen bij het uitademen.
 5. ls de longen half vol zijn span je direct je buikwand aan om nog een keer een krachtige uitademing te doen.6. Laat vervolgens weer de lucht vanzelf naar binnen stromen tot je long halfvol is.7. Probeer tijdens deze oefening rond de 20 ademhalingen per minuut te doen.

Doe deze oefening 2 á 3 minuten per dag.Deze oefening is niet alleen goed voor je ademhaling, maar ook voor je buikspieren.

Binnenkort zullen we meer ademhalingsoefeningen toevoegen, die jij kunt doen ter verbetering van je ademhaling en je gezondheid.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 3.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *