Afkoelen, hoe kun je je lichaamstemperatuur verlagen wanneer het heet is?

warme zon

Wanneer je het warm hebt tijdens een zomerse dag en je hebt geen beschikking over airconditioning, hoe zorg je dan voor afkoeling? Kun je dingen doen om je lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Kun je zelf afkoelen? Je hebt zeker opties om het aangenamer te maken voor jezelf. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, handig tijdens een hittegolf

Polsen koelen

Het koelen van je polsen helpt goed bij het afkoelen van je lichaamstemperatuur. Houd je polsen onder koud water, dit zal je lichaamstemperatuur bijna onmiddellijk doen dalen. Het effect houd ongeveer een uur aan. Na het koelen kun je ijs gewikkeld in bijvoorbeeld een vaatdoek gebruiken wanneer het effect van het koude water begint af te nemen. Plaats het ijs nooit rechtstreeks op je lichaam, maar wikkel het altijd ergens in.

Het heeft ook zin om andere delen nat te maken. Bijvoorbeeld je haar, of je nek. Dit is alleen niet altijd even toegankelijk als het nat maken van je polsen.

Koud douchen

Je kunt dus naast het koelen van alleen je polsen, ook andere lichaamsdelen koelen. Met het nemen van een koude douche koelt je lichaam nog sneller af. Ga je dit doen? Dan is het niet onverstandig om eerst je polsen en enkels met de koude douche te besproeien. Wist je trouwens dat het sowieso gezond is om koud te douchen? Wanneer je iedere dag een koude douche neemt heeft dit tal van voordelen.

Drink water

Misschien erg voor de hand liggend maar absoluut belangrijk. Veel mensen drinken te weinig met warm weer terwijl water drinken belangrijk is om je vocht aan te vullen. Juist met warm weer verlies je enorm veel vocht, je zweet veel meer dan gewoonlijk. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om veel te drinken. IJsblokjes in je water zorgen er overigens niet voor dat je lichaam afkoelt. Koud water zelf wel (en ijsblokjes laten het water natuurlijk wel afkoelen). Maar wanneer je water te koud is dan moet je lichaam moeite doen om het water op lichaamstemperatuur te krijgen, dit kost weer energie.

Eten

In plaats van een aantal uitgebreide eetmomenten op een dag kun je beter door de dag heen meer kleine porties eten. Hoe groter je maaltijd, hoe meer warmte je lichaam creëert wanneer het bezig is met het verwerken van jouw maaltijd.

Daarnaast helpt het om ‘heet’ of ‘pittig’ voedsel te eten. Je verwacht het niet maar pittig voedsel als curry en chili zijn goed om je lichaam op de juiste temperaturen te houden. Ze zorgen er voor dat je meer gaat zweten en dit helpt bij het op temperatuur houden van je lichaam.

Lucht verplaatsen

Zorg dat de lucht blijft stromen, bijvoorbeeld door een ventilator. Het heeft geen zin om met een papiertje te gaan zwaaien. Dit kost meer energie en veroorzaakt een hogere lichaamstemperatuur dan de verkoeling die het oplevert.

Blijf uit de zon

Heel logisch, maar blijf zo veel mogelijk uit de zon. Wanneer je in de zon komt wordt je lichaam warmer, warmer dan de temperatuur van de lucht. Ga in de ochtend en in de avond naar buiten. Ga je toch de zon in? Met kleding die je lichaam bedekt houd je je lichaam op een lagere temperatuur dan wanneer je je huid blootstelt aan de zon. Hierbij is het natuurlijk wel van belang om kleding van een dunne, luchtige stof te kiezen.

Benedenverdieping

Op de benedenverdieping is het minder warm dan op hoger gelegen verdiepdingen. Warme lucht stijgt namelijk op. Een ventilator in een raam op de bovenverdieping kan de warmste lucht afvoeren.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 4.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *