Atlantis, de gezonken stad

atlantis kaart

Atlantis, de gezonken stad. Veel mensen kennen de naam en weten (ongeveer) waar Atlantis voor staat. Het verhaal hebben wij van de Griekse filosoof en schrijver Plato die leefde tussen ongeveer  427 v.Chr. en 347 v.Chr. Wat waren zijn beweegredenen om dit verhaal op te schrijven? De kans dat wij bewijs vinden van het vroegere bestaan van Atlantis is niet zo groot meer. Heeft Atlantis echt bestaan?

Plato vertelde ons over Atlantis

plato geschiedschrijver atlantis

De Griekse filosoof en schrijver Plato vertelde ons over het eiland Atlantis.

De legende van Atlantis is afkomstig van de Griekse schrijver en filosoof Plato. Voor zover terug te vinden is heeft Plato het verhaal over Atlantis gehoord van familie. Zijn familie zou het weer ruim een eeuw eerder gehoord hebben van een Atheense dichter genaamd Solon. Deze Solon was ook de eerste grote politicus van Athene. Solon was in Egypte geweest in 565 v.Chr. en zou het verhaal over Atlantis toen gehoord hebben.

De legende van Atlantis

Het ontstaan van Atlantis

De legende van Atlantis gaat als volgt. De god van de zee Poseidon wordt verliefd op Kleito, zij was een mens. Poseidon maakt voor Kleito een heuveltop, Atlantis. De kinderen van Poseidoen en Kleito gaan op de heuvel wonen, zij krijgen allemaal een deel van de heuvel. De heuvels op Atlantis die centraal liggen en de omgeving daaromheen wordt toebedeeld aan Atlantis, de eerste koning. De heuvel van Atlantis bevond zich in het midden van de Atlantische Oceaan. Dit was 11.000 jaar geleden, 9.000 jaar voordat Plato het verhaal hoorde.

atlantis kaart

De heuvel van Atlantis bevond zich in het midden van de Atlantische Oceaan.

Atlantis volgens Plato

Plato wist goed te vertellen hoe Atlantis eruit zou hebben gezien. Enkele eigenschappen van het eiland in de oceaan:

  • Atlantis had een stadskern met een diameter van 1,7 kilometer.
  • Er waren kanalen van 9 kilometer lang.
  • In het noorden van Atlantis waren bergen.
  • Op Atlantis leefden veel dieren.

De ondergang van Atlantis volgens de legende

Atlantis begon een corrupte plaats vol van machtsmisbruik en hebzucht te worden. Daarom besloot de oppergod Zeus samen met de andere goden dan Atlantis gestraft moest worden. Het eiland moest verdwijnen in de zee en zo geschiedde. Aardbevingen en vloedgolven zorgden er voor dat Atlantis door de Atlantische Oceaan werd opgezocht.

Is het verhaal van de gezonken stad Atlantis echt waar?

De meeste mensen zullen het ontstaan en vergaan van Atlantis niet toeschrijven aan de Griekse goden. Maar dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het verhaal niet waar is. Plato was ook niet het figuur dat verhalen verzon. Maar hoe realistisch is het dat Atlantis echt bestaan heeft?

De enige echte aanwijzing voor de locatie van Atlantis komt van Plato. Volgens hem lag het eiland in het midden van de Atlantische oceaan. Daar is echter nooit bewijs van het bestaan van Atlantis aangetroffen, terwijl men behoorlijk veel weet van de bodem van de Atlantische oceaan.

Indien Plato’s verhaal zou kloppen dan zou dit betekenen dat het verhaal 9.000 jaar lang van generatie op generatie is overgedragen. Ook dit lijkt niet realistisch.
Het is best mogelijk dat Plato’s informatie inderdaad afkomstig is van Solon. Hoewel Solon wel in Egypte is geweest zijn er historici die vermoeden dat Solon het verhaal niet in Egypte maar in het koninkrijk van Lydië heeft gehoord. Vandaag de dag ligt Turkije daar. In dit koninkrijk wisselde Solon verhalen uit met koning Croesus en met de historische verteller genaamd Aesopus. Het verhaal over Atlantis heeft overeenkomsten met een verhaal over Tantalus. Het verhaal zou in de loop der eeuwen veranderd kunnen zijn en van Tantalus naar Atlantis zijn getransformeerd.

Thera als verklaring voor Atlantis

Thera was de kern van de Minoïsche beschaving en was gelegen in de Egeïsche zee. Het eiland kreeg te maken met natuurrampen waaronder een vulkaanuitbarsting. Deze zorgde voor een flinke krater midden op het eiland. Het eiland Thera werd hierdoor opgedeeld in meerdere eilanden. Het centrum van het eiland is dus als het ware opgeslokt door de oceaan.

De gedetailleerde beschrijving die Plato van Atlantis heeft gegeven komt overeen met die van Thera. Daarnaast werd ook Thera opgeslokt door de oceaan. Een verschil is wel dat Plato schrijft dat het eiland Atlantis 9.000 jaar voor hem was vergaan. De Minoïsche beschaving is zo’n 1000 jaar voor Plato’s tijd verdwenen.

Thera Atlantis?

Een recente satellietfoto van het eiland Thera

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 6 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    Dit is een nuttige site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *