Authentiek zijn: 5 tips om dichter bij je natuurlijke Zelf te komen

In het leven spelen we verschillende rollen, zoals de rol van ouder, of de rol van collega, of vriend. Deze rollen hebben meestal een functie, maar in het spelen van die rollen worden we tegelijk beïnvloed door de manier waarop we andere mensen die rollen zien spelen. We willen geaccepteerd worden en gaan dan ‘gewenst’ gedrag vertonen. Voelen we ons in het leven dan nog wel onszelf? Zijn we hierdoor niet vergeten wie onze natuurlijke ‘Zelf’ is? Hoe kunnen we weer ‘authentiek’ zijn?


Hieronder lees je 5 tips die je kunnen helpen dichterbij je natuurlijke Zelf te komen.

5 tips om dichter bij je natuurlijke Zelf te komen

 • Wees natuurlijker
  Denk eens na over waar en wanneer je je het meest op je gemak en het ‘natuurlijkst’ voelt. Op welke plekken en tijdens welke bezigheden voel je dit? Wanneer krijg je het meeste het gevoel dat je jezelf kan zijn? Bij welke mensen krijg je dit gevoel? In welke kleding voel je je het meest op je gemak? Denk na over waar en wanneer je je het meest vrij voelt om te kunnen doen wat je zelf fijn vindt.
 • Leef in het nu
  Leef van moment tot moment. Er is niets anders dan het ‘nu’. Al je ideeën over het verleden en de toekomst zijn slechts gedachten. Bouw hier geen drama omheen en richt je alleen op wat nu is. Meditatie is een goede manier om je te richten op het nu en te zien dat je gedachten en emoties veranderende dingen zijn en niet de tijdloze waarheid. Blijf bewust van wat nu is. Wat voel je? Wat zie, of hoor je? Observeer de dingen die nu gebeuren. Hierin zit gelijk het wonder van het leven, waar veel mensen overheen kijken.
 • Maak het leven eenvoudiger
  Probeer je omgang en relaties zo eenvoudig mogelijk te houden, inclusief de omgang met jezelf. Verwacht niet te veel van je relaties en verwacht tegelijk niet te veel van jezelf. Versimpel het leven door de tijd voor dingen te nemen en niet te haasten. Maak het leven niet een aaneenrijging van gebeurtenissen, maar neem regelmatig de tijd om rustig te zitten en om je heen te kijken en te luisteren. Voeg niets irrelevants aan je leven toe en blaas gebeurtenissen niet op tot drama’s.
 • Laat het idee van controle los
  Door angsten en onzekerheden over de toekomst hebben we de neiging om de uitkomsten van dingen te willen beïnvloeden. Die controle die we willen bestaat echter niet. We kunnen ons best doen, als we iets willen bereiken, maar niet meer dan dat. Hecht je niet aan de uitkomst van dingen. Het hoort bij het leven dat dingen niet gaan zoals we willen. Ontspan. Laat jezelf los en laat anderen ook los. Alles is wat het is, ook al kan dit soms pijn doen.
 • Veroordeel niet
  Veroordeel anderen niet, maar ook jezelf niet. Dingen gebeuren omdat andere dingen eraan voorafgaan. Wij hebben vaak de neiging om een ‘slechte’ handeling van iemand te veroordelen. Maar wat lag ten grondslag aan zo’n handeling? Hoe ziet het leven eruit van diegene die de handeling verrichtte? Als we elkaar en onszelf meer leren begrijpen, worden we minder veroordelend.
 • Doe spontaan
  Spontaan zijn is doen wat ons gevoel ons ingeeft. Het is een onbelemmerde uiting van energie. Wees niet bang om te zingen of te dansen, als je daar zin in hebt. Durf gewoon eens gek te doen en je te laten gaan. Wees niet bang voor het oordeel van anderen. Zij die een oordelende geest hebben oordelen ook over zichzelf. Je kunt doen wat je wilt, zolang je andere daarmee niet benadeeld.
  Bevrijd jezelf!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 4.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *