Bij hoeveel oorlogen is Nederland betrokken geweest?

Dit keer een artikel over het aantal oorlogen waarbij Nederland betrokken is geweest.

Voordat we beginnen is het belangrijk om eerst duidelijk te maken hoe ver we terug in de tijd gaan. We zouden natuurlijk al kunnen spreken van de eerste Nederlandse oorlogen vanaf het moment dat de Republiek der Verenigde Nederlanden onafhankelijk verklaard was. Dit gebeurde in 1648, bij de Vrede van Münster; het vredesverdrag dat werd gesloten na de Tachtigjarige Oorlog met Spanje, waarin verklaard werd dat de Republiek voortaan onafhankelijk was.

Daarna zijn er tussen 1648 en 1900 nog vele oorlogen geweest waarbij Nederland direct betrokken was. Voor nu zijn dit er te veel om bij name te noemen, maar het zijn er in die periode meer dan 45 oorlogen geweest, afhankelijk van de definiëring van directe betrokkenheid.

Wel of niet direct betrokken?

Voor dit artikel zullen wij alleen de oorlogen noemen vanaf het begin van de twintigste eeuw, dus vanaf het jaar 1900, waarbij Nederland direct betrokken is geweest. Met directe betrokkenheid bedoelen wij dat de Nederlandse staat militairen heeft ingezet tijdens een conflict met als doel een als vijandig aangewezen macht te verdrijven uit een gebied of om de vijandige macht te onderwerpen of vernietigen. Veel van deze moderne oorlogen werd gevochten aan de zijde van andere westerse machten.

De conflicten waarbij Nederland militairen heeft uitgezonden ter deelname en ondersteuning van de VN-vredesmacht, zoals bijvoorbeeld het conflict in Libanon (1975-1990) en het conflict in Bosnië (1992-1995) ontbreken dus ook uit deze lijst. De Nederlandse staat had geen direct belang bij het conflict, naast het pogen de vrede te bewerkstelligen en te bewaren in die landen.

Lijst van Nederlandse oorlogen tussen 1900 en nu

Hieronder een opsomming van de Nederlandse oorlogen sinds 1900 en een korte beschrijving per oorlog:

De expeditie naar Korintji – 1903

In 1903 stuurde Nederland een troepenmacht van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger naar de regio Korintji, op het eiland Sumatra, waar de lokale overheid steun en schuilplaats zou hebben geboden aan opstandelingen die vochten tegen de Nederlandse kolonisten. Circa 300 mensen stierven aan de zijde van Korintji, inclusief vrouwen en kinderen. Slechts enkele Nederlandse militairen kwamen om het leven.

Expeditie naar Bali – 1906 – 1908

Nederland stuurde in deze periode militairen naar Bali om daar de rijzende zelfstandigheid van enkele lokale vorstendommen in te perken. Vermoedelijk stierven er tussen de 1000 en 1500 mensen als gevolg van deze operatie.

Tweede Wereldoorlog – 1939-1945.

De Tweede Wereldoorlog begon voor Nederland in mei 1940, toen het werd binnengevallen door Duitsland. De oorlog eindigde voor Nederland in mei 1945, nadat het volledig was bevrijd.

Er kwamen tijdens de oorlog circa 250.000 Nederlanders om het leven.

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog? Lees dan eens de volgende artikelen:

Wanneer begon de Tweede Wereldoorlog? – RuimBegrip.nl

Waarom haatte Adolf Hitler Joden? – RuimBegrip.nl

Operatie Paperclip: Nazi-wetenschappers in de Verenigde Staten – RuimBegrip.nl

Wat was de Kristalnacht? Wanneer en waarom vond deze nacht plaats? – RuimBegrip.nl

Verzetsheldin Hannie Schaft – RuimBegrip.nl

De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog – 1945-1945

Nadat Indonesië eeuwenlang was gekoloniseerd door Nederland en ook nog eens in de Tweede Wereldoorlog bezet werd door Japan, had het de kracht gevonden om zich succesvol te verzetten tegen de teruggekeerde Nederlandse bezettingsmacht.

Hevige strijd barstte los in Indonesië tussen Nederlandse militairen en Indonesische opstandelingen. Het kostte Indonesië circa 100.000 levens, maar na eeuwenlange kolonisatie en bezetting werd ze in 1949 onafhankelijk. Er stierven tijdens dit conflict circa 6000 Nederlandse militairen.

De Koreaanse oorlog – 1950-1953

In 1950 brak de strijd los tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea. Om Zuid-Korea bij te staan in de strijd stuurde de Verenigde Naties troepen, waaronder bijna 5000 Nederlandse militairen in de periode 1950-1954, waarvan er 122 sneuvelden.

De Golfoorlog – 1990 – 1991

Na de inval van Irak in buurland Koeweit, vielen een internationale troepenmacht, geleid door de Verenigde Staten, Irak binnen. Zo’n 1800 Nederlandse militairen werden ingezet in dit conflict.

De Afghaanse Oorlog 2001 – heden

De oorlog in Afghanistan, die tot de dag van vandaag voortduurt, begon in 2001 na de aanslag op de World Trade Center door Osama Bin Laden. De westerse troepenmacht, onder leiding van de Verenigde Staten, vocht daar tegen Al-Qaida en de Taliban. Zo’n 30.000 Nederlandse militairen hebben sinds 2001 in Afghanistan gediend. 25 Nederlandse militairen kwamen daar om het leven.

De Irakoorlog – 2003 – 2011

Nadat de Verenigde Staten Irak beschuldigde van steun te bieden aan Al-Qaida en het bezitten van massavernietigingswapens, begon de Amerikaanse invasie in dat land in 2003. De oorlog duurde tot 2011, maar de gevolgen van het conflict zijn nog steeds van grote invloed op de huidige onstabiele situatie in het Midden-Oosten.

Meer dan 7000 militairen werden in deze periode uitgezonden naar Irak, waarvan 2 om het leven kwamen.

De Libische opstand – 2011

In 2011 brak een opstand uit in Libië, met als doel de leider Moamar al-Qadhafi en zijn regering te ontzetten. De opstand werd gesteund door westerse machten. Nederland stuurde personeel en materiaal richting Libië, met als doel te ondersteunen bij de evacuatie van de grote stroom van vluchtelingen.

De oorlog tegen IS – 2014 – 2019

Nederlandse militairen vochten, voornamelijk met gevechtsvliegtuigen, in Irak en Syrië tegen de Islamitische Staat, met als doel een einde te maken een het terreur van deze organisatie. Inmiddels heeft de Islamitische Staat geen enkele territoriale macht meer in deze landen.

Dit waren de oorlogen waarbij Nederland sinds 1900 direct betrokken is geweest.

Hebben we er een gemist? Laat het ons weten in de reacties!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *