Botten van een mens

Hoeveel botten en spieren heeft een mens?

De mens weet ontzettend veel over het lichaam. Over onze hersenen is nog relatief weinig bekend, maar het lichaam dat is door wetenschappers toch wel behoorlijk ontcijferd. Belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam zijn de botten. Ze zorgen dat we ons in positie kunnen houden, bewegen en beschermen ons lichaam. Weet jij eigenlijk hoeveel botten een mens heeft, of welke soorten er zijn? Lees alles over botten.

Opbouw van dit artikel:

Hoeveel botten heeft een mens?

Een mens heeft bij de geboorte meer dan 270 botten. Gedurende het leven groeien sommige botten aan elkaar. Uiteindelijk blijven er 206 botten over in het menselijk lichaam.

Niet ieder mens heeft evenveel botten. Anatomische variaties zorgen voor verschil tussen mensen. Er zijn mensen met extra sesambeenderen of bijvoorbeeld een wervel meer of minder. Maar voor een volwassen mens geldt dat hij ‘normaal gesproken’ dus 206 botten heeft.

Het menselijk lichaam telt dus 206 botten bij een volwassen mens. Tussen de botten zitten grote verschillen. Het kleinste botje van een mens zit in het oor en heet de stijgbeugel. Dit botje is slechts zo’n 2 millimeter lang. Het grootste bot van de mens is het dijbeen. Een dijbeen is gemiddeld 43 cm lang.

In je hand zitten weer 27 botten, je ribben zijn krom, ga zo maar door. Al deze botten bij elkaar noemen wij het skelet.

Een hand heeft 27 botten

Een hand heeft 27 botten

Een mens wordt geboren met veel meer botten dan in een later stadium van zijn leven. Een baby heeft bij de geboorte namelijk 350 botten. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat botten aan elkaar vast groeien als een mens ouder wordt. Een volwassen mens heeft uiteindelijk 206 botten.

Samengevat:

  • Niet ieder mens heeft evenveel botten
  • Een baby heeft ca. 350 botten
  • Een volwassen mens heeft ca. 206 botten

Hoeveel soorten botten

De mens heeft verschillende soorten botten. In het menselijke lichaam zijn vier soorten botten te onderscheiden.

  • Deze groep botten wordt onderverdeeld in lange en korte pijpbeenderen. Voorbeelden van lange pijpbeenderen zijn het dijbeen en scheenbeen. Korte pijpbeenderen zijn bijvoorbeeld middenvoetsbeentjes, vingerkootjes en teenkootjes. Pijpbeenderen zijn opgebouwd uit een schacht die vaak gevuld is met beenmerg. De uiteinden van pijpbeenderen zijn breder en vormen de kom of de kop van een gewricht. De uiteindes zijn doorgaans gevuld met rood beenmerg.
  • Platte beenderen. Bij platte beenderen bevinden de buitenste lagen zich dicht tegen elkaar. Voorbeelden van platte beenderen zijn ribben, heupbeenderen en de schedel.
  • Dit soorten botten zitten in het verloop van een pees. De knieschijf is een voorbeeld van een sesambeen.
  • Onregelmatige beenderen. De overige bottensoorten die niet onder bovenstaande drie categorieën vallen worden geschaard onder de onregelmatige beenderen. Dit zijn bijvoorbeeld de hand- en voetwortelbeentjes. Maar ook de wervels.

Welke functie hebben botten

Botten hebben meerdere functies.

  • Dankzij botten kunnen mensen rechtop staan en bewegen. Ze zorgen voor een sterk en stevig lichaam.
  • Botten beschermen onze organen. De schedel beschermt bijvoorbeeld de hersenen en de ribben beschermen de longen.
  • Botten zijn ook de plaatsen in het menselijk lichaam waar spieren zich aan vast hechten. Zo zorgen ze er in samenwerking met de spieren voor dat het menselijk lichaam kan bewegen.
  • In botten worden rode en witte bloedcellen aangemaakt.
  • In botten worden mineralen opgeslagen.

Hoeveel ribben heeft een mens?

Ribben zijn de botten die samen onze ribbenkast vormen en de organen daarbinnen beschermen. Daarnaast dragen ze bij aan het proces van ademhalen.

Een mens heeft 24 ribben, 12 aan elke zijde. Er zijn mensen die met één of meerdere ribben meer of minder geboren worden.

ribben

Een mens heeft 24 ribben, maar sommige mensen hebben minder ribben.

Van de 12 paar ribben zijn er 3 paar valse ribben. Dit zijn het achtste, negende en tiende paar van bovenaf gezien. Deze ribben zijn aan de voorzijde verbonden aan de bovengelegen ribben.

Daarnaast heeft een mens twee paar zwevende ribben, de onderste twee paar. Zwevende ribben zitten aan de voorzijde niet vast zoals de overige ribben.

Hoeveel spieren heeft een mens?

Net zoals bij botten hebben niet alle mensen evenveel spieren. De mens heeft gemiddeld genomen zo’n 650 spieren. Dit aantal varieert omdat niet bij iedere mens alle gebruikelijke spieren aanwezig zijn. Daarnaast zijn er ook mensen die juist weer extra spieren hebben. In diverse bronnen worden tussen de 640 en 850 spieren vastgesteld.

Spieren werken samen met de botten in het skelet. Samen zorgen zij voor beweging. Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk dat een mens kan lopen of ademhalen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 35 Gemiddeld: 3.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *