De 10 langste rivieren van Europa

Dit zijn de 10 langste rivieren van Europa:

  1. Wolga
  2. Donau
  3.  Dnjepr
  4. Don
  5.  Petsjora
  6. Dnjestr
  7. Rijn
  8. Desna
  9. Elbe
  10. Wisla

Deze lijst is een lijst van rivieren waarbij vertakkingen en zijrivieren niet zijn meegerekend.

1. De Wolga: langste rivier van Europa

De Wolga langste rivier van Europa

De wolga is de langste rivier van Europa. De rivier is 3.520 kilometer lang en heeft vele vertakkingen. Hij ontspringt op de Aldajhoogte in Noord-West Rusland. Vanuit daar stroomt hij verder naar het natuurgebied de Wolga Delta en de Kaspische zee. De langste rivier van Europa ligt dus volledig in Rusland. 

2. De Donau

Donau nr 2 langste rivieren europa

Met een totale lengte van 2.855 kilometer is de Donau de nummer twee op de lijst langste rivieren van Europa. Deze rivier ontspringt in het Duitse Zwarte Woud. Aan zijn einde mondt deze rivier uit in Roemenië. Hier stroomt hij uit in de Zwarte zee en in het natuurgebied de Donaudelta.   

3. De Dnjepr (Dnipro)

rivier djnepr

De Dnjepr, ook wel Dnipro, is maar liefst 2.290 kilometer lang en ontspringt in de Valdaj hoogvlakte in Rusland. De uitmonding van deze rivier vindt plaats in de Dnjepr Delta en in de Zwarte Zee in Oekraine. 

4. De Don

europese rivier de don

De Don is 1.870 kilometer lang. De don ontspringt in de Toel streek in Rusland. Deze rivier mondt uit in de Zee van Azov en de Zwarte Zee in Rusland.

5. De Petsjora (de Pechora)

De Petsjora, ook wel Pechora, is 1.809 kilomter lang. Hij ontspringt in het Oeral gebergte op een hoogte van 1100 meter. De Petsjora stroomt door een gebied dat gelegen is rond de noordpoolcirkel. Dit gebied bestaat grotendeels uit uit toendra en taiga. De rivier mondt uit in de Persjorazee en de Barentszee te Rusland. 

6. De Dnjestr 

De Dnjestr is een Oost-Europese rivier van 1.352 kilometer lang. Dit maakt de Dnjestr de op één na grootste rivier van Oekraïne en zelfs de grootste van Moldavië. De rivier ontspringt in de Woudkarpaten in Oekraïne en stroomt via Moldavië naar de Zwarte Zee. De Dnjestr stond bij de Oude Grieken bekend als de rivier de Tyras.

7. De Rijn 

rivier europa rijn

De rivier de Rijn is 1.233 kilometer lang, de bron van deze rivier ligt in Zwitserland en de Rijn mondt uit in de Rijn-Maas-Schelde Delta en de Noordzee, in Nederland. Het is niet de langste rivier in Nederland, dat is de Linge.

8. De Desna 

De Desna rivier heeft een lengte van 1.130 kilometer. Deze rivier ontspringt in de Valdaj hoogvlakte in Rusland en mondt uit in de Dnjepr rivier en Delta.

9. De Elbe 

rivier de elbe

De Elbe is 1.094 kilometer lang, de Elbe ontspringt in het Reuzengebergte in Tsjechië en mondt uit in de Noordzee in Duitsland. De Elbe zet zich voort in de Waddenzee. De naam hiervan is de Buitenelbe (Außenelbe)

10. De Wisla

rivier de wisla

De rivier de Wisla heeft een lengte van een goede 1.047 kilometer. Hij ontstaat in de Silezische Beskiden in Polen. De uitmonding van de Wisla mondt bevindt zich in de Gdansk Baai of de Bocht van Gdansk en in de Oostzee in Polen.

De langste rivier

De Wolga is de langste rivier van Europa, maar niet van de wereld. Hij staat niet eens in de top 3 langste rivieren. Welke rivieren dit wel zijn? Dat lees je in ons artikel over de langste rivier ter wereld.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *