De allereerste computer: Het mechanisme van Antikythera

In 1901 werd iets heel bijzonders gevonden in een scheepswrak bij het Griekse eiland Antikythera. Duikers vonden er een mechanisme met 29 bronzen tandwielen. Met dit mechanisme konden berekeningen worden gedaan. Daarom wordt dit mechanisme ook wel eens ‘de allereerste computer genoemd’.

Het mechanisme van Antikythera

mechanismeantikytheratandwiel

Het centrale tandwiel uit het mechanisme van Antikythera. (Foto: By No machine-readable author provided. Marsyas assumed (based on copyright claims). [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons)

Het mechanisme stamt uit ongeveer 100 voor Christus. Door corrosie (aantasting door het zeewater) is helaas veel verloren gegaan van het mechanisme. Met behulp van CT-scans hebben onderzoekers het mechanisme beter kunnen doorgronden. Meer dan 100 jaar na de ontdekking, in 2006, werd een beschrijving gegeven van de werking en de functie van het mechanisme.

De functie van het mechanisme

Het mechanisme zou, met de op elkaar afgestelde tandwielen, de stand van de zon, de maan, en enkele andere planeten kunnen berekenen. Het mechanisme kon zelfs berekenen wanneer er een zons- of maansverduistering kwam. Het mechanisme van Antikythera werd daarom gebruikt als kalender. Waarschijnlijk werd het mechanisme ook gebruikt om als kalender te dienen voor culturele evenementen zoals de Olympische Spelen. Het vakmanschap waarmee het mechanisme gemaakt is is pas rond de 18e eeuw na Christus geëvenaard.

Hieronder is een filmpje te zien van een virtuele reconstructie en de werking van het mechanisme:

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *