De atoombom

Vooral in de Koude Oorlog bestond er veel angst in de wereld voor atoombommen. Verschillende landen wilden in het bezit zijn van een atoombom zodat zij machtiger zouden zijn dan hun vijanden en politieke tegenstanders. Inmiddels is het grootste deel van die angst verdwenen, maar nog steeds bestaat de angst dat de atoombom in handen ‘valt’ van de verkeerde mensen. Logisch, want het is een zeer krachtig wapen. In dit artikel leggen wij je uit over de atoombom.

atoombom1

Wat is een atoombom?

Een atoombom is een bom die middels kernsplijting of kernfusie gebruik maakt van de energie uit de kernen van atomen om tot een zeer krachtige explosie te komen. De hittestraling die vrij komt bij de ontploffing van een atoombom is rond de 4000 graden Celsius en kan mensen volledig doen verdampen en de krachtige luchtdrukgolf die vaak een groot bereik heeft kan hele steden in puin leggen. Na de explosie blijft er nog jarenlang radioactieve straling achter in en rond het gebied waar de explosie plaatsvond. Mensen die met deze straling in aanraking komen hebben een verhoogde kans op kanker en andere afwijkingen. Een atoombom wordt meestal uit een vliegtuig gegooid of met een raket afgeschoten op het doelwit.

Eerste land met atoombom

atoombomeinsteinoppenheimer

Einstein en Oppenheimer

Duitsland was het eerste land dat eind jaren ’30 van de twintigste eeuw begonnen was aan de ontwikkeling van een atoombom. Toen de bekende natuurkundige Albert Einstein de Amerikaanse president Roosevelt hiervoor waarschuwde, besloot Roosevelt in 1941 dat de Verenigde Staten eerder een atoombom moesten maken dan Duitsland. In 1943 begon dan ook het Manhattan Project. Dit was het geheime project van de Verenigde Staten om een atoombom te ontwikkelen. J. Robbert Oppenheimer was de wetenschappelijke directeur van dit project.

De Verenigde Staten won de race en waren de eerste die de ontwikkeling van een atoombom afronden. Zij hadden zelfs 2 atoombommen in hun bezit en besloten die op hun toenmalige vijand Japan te gooien. Op 6 augustus 1945 werd de bom genaamd ‘Little Boy’ op de Japanse stad Hiroshima gegooid. 3 dagen later werd de bom ‘Fat Man’ op de stad Nagasaki gegooid. Bij de explosies kwamen meer dan 120.000 mensen om het leven. Als gevolg van de radioactieve straling die achterbleef na de explosie zouden er nog honderdduizenden slachtoffers zijn gevallen. Nadat Hiroshima en Nagasaki vernietigd waren besloot de Japanse regering zich over te geven wat het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog betekende.

'Little Boy'

‘Little Boy’

'Fat Man'

‘Fat Man’

 

 

Het centrum van Hiroshima na de explosie van 'Little Boy'

Het centrum van Hiroshima na de explosie van ‘Little Boy’

De explosie van 'Fat Boy' met de kenmerkende paddenstoelwolk

De explosie van ‘Fat Boy’ met de kenmerkende paddenstoelwolk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke landen hebben nu atoombommen?

De periode na de Tweede Wereldoorlog, De Koude Oorlog, wordt gekenmerkt door de wapenwedloop tussen Rusland en de Verenigde Staten. Het ging er vooral om welk land de meeste en krachtigste atoombommen kon maken. Dit kon natuurlijk zorgen voor militaire dominantie voor de winnende partij. Inmiddels zijn er 8 landen die over atoombommen beschikken. Dit zijn de landen die over atoombommen beschikken en het aantal aanwezige atoombommen in die landen:

Rusland 5138
Verenigde Staten 5113
China 400
Frankrijk 300
Verenigd Koninkrijk 200
India 60
Pakistan 60
Israël 75-200

Over Israël is het onduidelijk hoeveel atoombommen zij hebben. Ook komt de Israëlische regering er niet openlijk over uit. Ook over Noord-Korea is het onduidelijk over hoeveel atoombommen zij beschikken en of zij wel over atoombommen beschikken. Zelf beweert de Noord-Koreaanse regering wel atoombommen te hebben.

Atoombommen in Nederland?

Nederland beschikt zelf niet over atoombommen. Wel liggen er Amerikaanse atoombommen in Nederland opgeslagen. Ditzelfde geldt voor landen als België en Duitsland.

Een video van de verwoestende kracht van atoombommen:

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 2.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *