Wie waren de eerste ontdekkingsreizigers?

ontdekkingsreizigers-kamelen

Een bekende Europese ontdekkingsreiziger is Christoffel Columbus, die in 1492 onder de Spaanse vlag Amerika ontdekte. De Europese ontdekking en verovering van Amerika is van zeer grote invloed geweest op de verdere verloop van de wereldgeschiedenis. Maar in de eeuwen en millennia voor de Spaanse ontdekkingsreis naar Amerika zijn er veel meer ontdekkingsreizen geweest die de wereld en haar geschiedenis gevormd hebben. Wie waren de eerste ontdekkingsreizigers?

De eerste ontdekkingsreizigers

De mens is vanaf zijn begin al gebieden buiten zijn eigen territorium gaan verkennen. De eerste mensen waren vooral op zoek naar voedsel, maar verkenden nieuwe gebieden waarschijnlijk ook al vanuit hun nieuwsgierigheid. Ongeveer 100.000 jaar geleden begon de mens zich vanuit Afrika te verspreiden over de hele wereld. Sinds een groep jagers en verzamelaars ongeveer 25.000 jaar geleden vanaf Siberië de nu verdwenen landbrug naar Alaska hebben overgestoken zijn alle continenten op aarde door mensen bewoond.Na verloop van tijd gingen nomadische volkeren zich vestigen in vaste gemeenschappen. De allereerste beschavingen ontstonden in Mesopotamië, Egypte, de Indusvallei, Kreta en China. Vanuit deze gemeenschappen werden expedities opgezet om nieuwe gebieden te ontdekken. Vanuit deze nieuw ontdekte gebieden konden dan grondstoffen meegenomen worden. De mensen die deelnamen aan deze expedities kunnen de eerste ontdekkingsreizigers genoemd worden.

Mesapotamische en Egyptische ontdekkingsreizen

De eerste sporen van georganiseerde ontdekkingsreizen stammen uit de 23ste eeuw v. Chr. uit Mesapotamië. Sargon van Akkad was vanaf 2334 tot 2279 v. Chr. koning en stichtte het eerste grote rijk in Mesapotamië. Hij voerde oorlogen en veroverde gebieden tot aan de kust van de Middellandse Zee. Uit de veroverde gebieden wilde Sargon kostbare metalen, steen en hout halen. Sargon organiseerde ook ontdekkingsreizen richting Kreta en Spanje. Hij zette zelfs handelsroutes op die zich vanuit Mesapotamië helemaal tot in de Indusvallei (het huidige Pakistan) uitstrekten.

In diezelfde periode bestond er ook een welvarende beschaving in Egypte. Egypte was vrijwel helemaal omring door woestijn, maar ontving het grootste deel van zijn welvaart van de langste rivier ter wereld: De Nijl. Ieder jaar overstroomde de Nijl. Als het water zich terug trok, liet het vruchtbare slib achter dat de grond geschikt maakte voor landbouw.

ontdekkingsreizigers-nijl

De Egyptenaren konden na verloop van tijd niet meer  afhankelijk blijven van alleen landbouw en stuurden expedities de woestijn in naar omringende gebieden. Uit de woestijn werden goud en steen gehaald. Uit Nubië, ten zuiden van Egypte, werden goud, ivoor, hout en zelfs exotische dieren en slaven gehaald. De Nijl werd na verloop van tijd druk bevaren door handelsschepen, maar de Egyptenaren waren zelf geen grote zeevaarders. Een uitzondering was de ontdekkingsreis uit ongeveer 1492 v. Chr. naar het land van Poent, gelegen in het huidige Soemalië. De vaarroute liep over de Rode Zee. De grootste Egyptische expeditie over zee was die in opdracht van Farao Necho, rond 600 v. Chr. Die gaf Fenicische scheepvaarders de opdracht om richting het zuiden langs de Afrikaanse kust te blijven varen. Uiteindelijk bereikte de schepen via de Middellandse Zee weer Egypte.

De Feniciërs: De eerste grote zeevaarders

De Feniciërs waren de eerste grote zeevaarders uit de geschiedenis. Fenicië ontstond rond 2300 v. Chr. in het gebied waar nu Syrië en Libanon liggen. Fenicië was dus gelegen aan de kust van de Middellandse Zee van waaruit zij grote zeereizen ondernamen. De Feniciërs vervoerden hout naar Egypte, maar hadden zelfs handelsroutes lopen tot aan Groot-Brittannië. Volgens de Griek Herodotus slaagden de Feniciërs er in om als eerste om Afrika te varen, dan wel in opdracht van de Egyptenaren. De Romeinen namen later voor de bouw van hun schepen de Fenicische schepen als voorbeeld.

Latere ontdekkingsreizen

In de eeuwen en de millennia daarna werden er nog vele andere ontdekkingsreizen ondernomen. De Grieken stuurden mensen naar gebieden rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Twee bekende Griekse reizigers en historici waren Hekataeus en Herodotus, die hun ervaringen opschreven in reisverhalen. Onder leiding van Alexander de Grote bereikte de Grieken het Himalayagebergte rond 326 v. Chr.

De Chinese beschaving ondernam ook al honderden jaren voor Christus grote ontdekkingsreizen. In de middeleeuwen voeren zij op de Grote Oceaan, de Indische Oceaan en de Arabische Zee.

In de 9de en 10de eeuw n. Chr. voeren de Vikingen vanuit Scandinavië naar Ijsland en Groenland en zouden ze zelfs onder leiding van Bjarni Herlolfsson de kust van Amerika hebben bereikt. Hier is echter nog te weinig bewijsmateriaal van gevonden.

Aan het einde van de middeleeuwen en de eeuwen erna zijn er veel Europese ontdekkingsreizen ondernomen richting Amerika en Azië. Veelal om gebieden te koloniseren en grondstoffen te vinden.

ontdekkingsreizigers-schip

In de negentiende eeuw begonnen Europese expedities naar de Noordpool en de Zuidpool. De Zuidpool is, onder andere door zijn barre omstandigheden, nog steeds een gebied dat veel mensen aantrekt om er op expeditie te gaan. Op 17 december 1938 stuurde Hitler een expeditie naar de Zuidpool en eiste er een gebied op dat Nieuw-Zwabenland werd genoemd.

Vandaag de dag hebben we een groot deel van de aarde ontdekt. Veel nieuwe ontdekkingsreizen worden ondernomen om de diepe oceanen te ontdekken. Vanaf de vorige eeuw onderneemt de mens ontdekkingsreizen de ruimte in en met het gebruik van robots ontdekken wij vandaag de dag steeds meer van de planeet Mars. Onze ontdekkingsreis zal gelukkig nooit afgelopen zijn.

ontdekkingsreizigers-mars

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. F. da Silva schreef:

    te gek voor woorden , belachelijk gewoon

    waar is de kleine dappere volk, de Portugezen?

  2. Yves schreef:

    Beste F. da Silva,

    In het artikel schrijf ik:

    ‘Aan het einde van de middeleeuwen en de eeuwen erna zijn er veel Europese ontdekkingsreizen ondernomen richting Amerika en Azië. Veelal om gebieden te koloniseren en grondstoffen te vinden.’

    Het artikel zou geen artikel meer zijn maar een gehele bibliotheek als ik alle ontdekkingsreizen uit de geschiedenis zou moeten vermelden. Vandaar dat ik een korte beschrijving heb gegeven van ontdekkingsreizen door de jaren heen, met, zoals de titel al aangeeft, de focus op de eerste ontdekkingsreizigers. Het citaat hierboven beschrijft kort dat de Europeanen ontdekkingsreizen ondernamen richting Amerika en Azië. Onder deze Europeanen vallen ook de Portugezen. Ik zou zelf de Portugezen van die periode misschien wel dapper noemen, maar niet klein. Zij waren destijds één van de grootste machten op de wereld. Wellicht komt er in het vervolg een artikel over Portugal en/of andere zeevarende grootmachten van die periode van de Europese ontdekkingsreizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *