De Eerste Wereldoorlog
Veel Nederlanders weten wel iets te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Dit komt omdat Nederland bezet is geweest tussen 1940 en 1945. Over de Eerste Wereldoorlog weet de gemiddelde Nederlander weinig. Nederland is namelijk neutraal gebleven en, in tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog, zijn er weinig bekende films over de Eerste Wereldoorlog gemaakt. Daarom leggen wij je graag en samengevat uit hoe de Eerste Wereldoorlog begon en geven wij je een beeld van deze vernietigende oorlog.
De aanloop naar de Eerste Wereldoorlog
Aan het begin van de 20ste eeuw waren spanningen al hoog opgelopen in de betrokken landen. Europese landen werden nationalistischer waardoor zij zich steeds meer gingen afzetten tegen andere landen. De meeste Europese landen hadden koloniën, behalve Duitsland. Duitsland had wel het sterkste leger en de opvatting heerste dat Duitsland bij een oorlog als overwinnaar eruit zou komen waardoor Duitsland alsnog de grootste macht van Europa zou worden. De gelegenheid om oorlog te voeren greep Duitsland aan in 1914.
Op 28 juni 1914 werd Frans Ferdinand, de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, vermoord in Servië. Als reactie hierop wilde Oostenrijk-Hongarije een politieonderzoek uitvoeren in Servië, maar Servië weigerde dit. Oostenrijk-Hongarije besloot Servië aan te vallen. Rusland was een bondgenoot van Servië waardoor Rusland besloot om Oostenrijk-Hongarije aan te vallen, maar Duitsland was weer een bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije waardoor Duitsland en Rusland met elkaar in oorlog kwamen. Een andere bondgenoot van Rusland was Frankrijk. Duitsland ligt tussen Rusland en Frankrijk in en om een tweefrontenoorlog te voorkomen besloot Duitsland om eerst Frankrijk aan te vallen en te vernietigen zodat zij daarna met een grotere troepenmacht Rusland aan konden vallen.
De eerste geïndustrialiseerde oorlog
De Eerste Wereldoorlog was de eerste echte ‘geïndustrialiseerde’ oorlog. Nog nooit eerder werden er zoveel wapens geproduceerd en ingezet in een oorlog. De Eerste Wereldoorlog wordt ook wel de loopgravenoorlog genoemd, omdat de verschillende landen elkaar bevochten vanuit loopgraven om vaak kleine stukken terrein te winnen. De Eerste Wereldoorlog was ook de eerste oorlog waarbij op grote schaal chemische wapens werden gebruikt. Er werd gifgas, chloorgas en mosterdgas ingezet en heeft aan tienduizenden soldaten het leven gekost.
In februari 1917 ontstond er een revolutie in Rusland. De Russische regering werd overgenomen door de Bolsjewieken en Rusland was niet meer in staat troepen te leveren. De Verenigde Staten besloten in deze periode Engeland en Frankrijk bij te staan aan het westelijk front. De Eerste Wereldoorlog eindigde op 11 november 1918 met de overgave van Duitsland.
Oorlogstrauma
De Eerste Wereldoorlog is één van de meest vernietigende oorlogen ooit geweest. De oorlog kosten aan gemiddeld 100.000 soldaten per week het leven. Veel overlevenden zijn getraumatiseerd uit deze verschrikkelijke oorlog gekomen. ‘Shellshock’ was een veel voorkomende aandoening bij veteranen van de Eerste Wereldoorlog. Hieronder een kort filmpje over shellshock:
The Great War
Omdat Nederland neutraal was wordt de Eerste Wereldoorlog hier minder vaak genoemd in de geschiedenisboeken dan de Tweede Wereldoorlog, maar de Eerste Wereldoorlog is wel heel belangrijk geweest voor de verdere verloop van de 20ste eeuw. Ook was het een hele destructieve oorlog en heeft het voor vele miljoenen mensen het leven gekost. In Groot-Brittannië wordt de Eerste Wereldoorlog ook wel ’the Great War’ genoemd.
Recente reacties