De grootste dinosaurus ooit

Dinosaurussen leefden op Aarde vanaf ongeveer 230 miljoen jaar geleden tot ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Onderzoekers hebben inmiddels veel verschillende soorten dinosaurussen ontdekt, waaronder hele kleine soorten, maar ook hele grote soorten. Wat is eigenlijk de grootste dinosaurus die ooit gevonden is?

dinosaurus2

De grootste dinosaurus ooit

In 2005 vonden Amerikaanse onderzoekers in Argentinië restanten van een zeer grote dinosaurus. De botten die de onderzoekers vonden waren van een dinosaurus die maar liefst 26 meter lang was! Dit was een grotere dinosaurus dan ooit eerder gevonden werd. De onderzoekers noemden de dinosaurus Dreadnoughtus schrani. Ze vernoemden de dinosaurus naar een groot Brits slagschip uit het begin van de 20ste eeuw: De Dreadnought. Een passende naam.

De Dreadnoughtus schrani is de grootste en zwaarste dinosaurussoort die ooit ontdekt is. Hij had een nek van ongeveer 12 meter lang, een staart van 10 meter lang en hij woog naar schatting maar liefst 40.000 kilogram. Hij had van de grond tot de bovenkant van zijn rug een hoogte van wel 6 meter.

dinosaurusdreadnoughtus

De Dreadnoughtus schrani in vergelijking met de mens. (Afbeelding: Matthew Martyniuk, CC BY-SA 4.0 )

De Dreadnoughtus schrani was een planteneter. Het is vooralsnog onduidelijk of de dinosaurus zijn lange nek gebruikte om van hoge bomen te kunnen eten of om van een afstand van de grond om zich heen te eten zodat hij weinig hoefde te lopen. Het is ook goed mogelijk dat hij zijn lange nek voor beide doeleinden inzette.

Volgens de onderzoekers is het gevonden skelet ongeveer 77 miljoen jaar oud.

Ken jij nog meer grote dinosaurussen? We lezen ze graag terug in de reacties!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *