De kleinste, grootste en giftigste spinnen

De meeste mensen krijgen al rillingen over hun lijf bij het zien van spinnen. Spinnen zijn geleedpotspider2igen. Dat wil zeggen dat zij koudbloedige dieren zijn met een uitwendig skelet. Hoewel zij met hun 8 poten en scherpe kaken een afschrikkende werking op ons hebben zijn spinnen bijzondere dieren die een belangrijke rol in de natuur vervullen.

Spinnen zijn roofdieren

Spinnen zijn roofdieren. De meeste spinnen eten insecten zoals vliegen en muggen. Maar er zijn ook spinnen die jagen op sprinkhanen, kleine vogels en zelfs andere spinnen.

Veel spinnensoorten zijn passieve jagers. Ze maken een web en wachten tot een prooidier hierin verstrikt raakt.spiderweb

Andere spinnen jagen actief op prooien of vangen prooien vanuit een hinderlaag. Deze spinnen zijn meestal wat groter dan de meeste spinnen.

Kleine en grote spinnen

De meeste spinnen worden maar 1 á 2 cm groot. De kleinste spinnensoort is de Anapistula caecula. Deze spin wordt maximaal rond de 0,55 millimeter groot.

De grootste spinnen kunnen een spanwijdte van de poten hebben van ongeveer 30 cm. De twee grootste spinnensoorten zijn de Goliathvogelspin en de Heteropoda maxima.

Goliathvogelspin (Goliathtarantula)

Goliathvogelspin (Goliathtarantula)

Heteropoda Maxima

Heteropoda Maxima

Giftige Spinnen

Spinnen hebben gifkaken, ook wel cheliceren genoemd. Hiermee bijten ze en spuiten ze het gif in hun prooi. Spinnen zijn niet de giftigste dieren, maar er zitten absoluut gevaarlijke soorten tussen.

De giftigste spin ter wereld is de Braziliaanse zwerfspin. Het gif van deze spin heeft een neurotoxische werking. Dit zorgt ervoor dat na een beet de ademhalingsspieren van het slachtoffer verlamd raken en er uiteindelijk mee stoppen. Hoewel de spin maar 4 cm kan worden is het gif ook dodelijk voor de mens.

Braziliaanse zwerfspin (foto: Wikicommons)

Braziliaanse zwerfspin (foto: Wikicommons)

De meeste spinnen zijn niet gevaarlijk voor de mens. Het gif van de meeste spinnen is niet dodelijk of nauwelijks schadelijk. Er zijn enkele soorten waar je voor moet oppassen dat ze niet in je schoen zitten als je deze aantrekt, maar een spin zal niet uit zichzelf een mens aanvallen. Bovendien komen de grootste en giftigste soorten niet voor in Nederland. Hoewel de meeste mensen spinnen eng vinden, zijn het prachtige dieren die bovendien een hoop andere insecten voor ons uit de weg ruimen.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 12 Gemiddeld: 4.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *