De oorlogen van Rusland – Bij welke oorlogen is Rusland betrokken geweest?

In de afgelopen eeuw hebben er verschillende oorlogen plaatsgevonden in Rusland en in de voormalige Sovjet-Unie. Hieronder volgt een overzicht van alle belangrijke oorlogen en conflicten waarbij Rusland in de twintigste en eenentwintigste eeuw betrokken is geweest.

  1. De Eerste Wereldoorlog (1914-1918)

Rusland was een van de belangrijkste spelers in de Eerste Wereldoorlog. Het land vocht aan de kant van de geallieerden, met als doel de Duitsers te verslaan en de Oostelijke frontlinie veilig te stellen. De oorlog kostte het land echter veel levens en leidde uiteindelijk tot de val van de tsaar en de Russische Revolutie van 1917.

  1. De Russische Burgeroorlog (1917-1922)

De Russische Burgeroorlog was een gewapend conflict tussen de Bolsjewieken (de communisten) en de anti-communistische krachten, die werden gesteund door buitenlandse machten. Het conflict begon na de Oktoberrevolutie van 1917 en duurde tot 1922, toen de Bolsjewieken de controle over het hele land hadden overgenomen. De oorlog kostte miljoenen levens en bracht enorme verwoestingen met zich mee.

  1. De Tweede Wereldoorlog (1941-1945)

De Tweede Wereldoorlog was de grootste oorlog in de geschiedenis van de mensheid en de Sovjet-Unie speelde hierin een cruciale rol. Het land werd aangevallen door Nazi-Duitsland in juni 1941 en de daaropvolgende oorlog kostte naar schatting 27 miljoen Sovjetburgers het leven. De Sovjet-Unie vocht samen met de geallieerden en slaagde er uiteindelijk in om de Duitsers terug te drijven en de oorlog te winnen.

Poetin viert het einde van de Tweede Wereldoorlog
  1. De Koude Oorlog (1947-1991)

De Koude Oorlog was een periode van politieke spanningen tussen de Sovjet-Unie en de westerse wereld, voornamelijk de Verenigde Staten. De Koude Oorlog begon na de Tweede Wereldoorlog en duurde tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Er waren verschillende militaire conflicten en spanningen tussen de twee machtsblokken, maar het kwam nooit tot een directe oorlog. De dreiging van de inzet van kernwapens door beide machtsblokken was in deze periode een grote aanwezige angst onder de wereldbevolking.

  1. De Sovjet-Afghaanse Oorlog (1979-1989)

De Sovjet-Afghaanse Oorlog was een conflict tussen de Sovjet-Unie en de Afghaanse Mujahideen. Het conflict begon in 1979 toen de Sovjet-Unie Afghanistan binnenviel om de pro-Sovjet-regering te steunen. Het conflict duurde tien jaar en de Sovjets leden zware verliezen. Het conflict eindigde met de terugtrekking van de Sovjet-troepen.

6. De Eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996)

De Eerste Tsjetsjeense Oorlog was een gewapend conflict tussen Rusland en de Republiek Tsjetsjenië. Het conflict begon in december 1994, toen Russische troepen Tsjetsjenië binnenvielen om de onafhankelijkheidsbeweging neer te slaan. De oorlog duurde twee jaar en kostte naar schatting meer dan 100.000 levens. Het conflict eindigde met een staakt-het-vuren en de ondertekening van een vredesakkoord.

7. De Tweede Tsjetsjeense oorlog (1999-2009)

De Tweede Tsjetsjeense Oorlog begon in augustus 1999, toen Tsjetsjeense rebellen Dagestan binnenvielen en Russische grensposten aanvielen. Rusland reageerde met een grootschalige militaire operatie in Tsjetsjenië. Het conflict duurde tien jaar en kostte naar schatting meer dan 100.000 levens. Het conflict eindigde met de dood van de Tsjetsjeense rebellenleider Shamil Basayev en de stabilisatie van de regio.

8. Oorlog in Abchazië (2008)

In augustus 2008 begon de Oorlog in Abchazië tussen Rusland en Georgië. Het conflict begon toen Georgië probeerde controle te krijgen over de regio Zuid-Ossetië, een autonome regio in Georgië die zichzelf onafhankelijk verklaarde in de jaren ’90. Rusland steunde de separatisten in Zuid-Ossetië en intervenieerde militair om de Georgische troepen te verdrijven. Het conflict duurde slechts enkele dagen, maar kostte aan beide kanten duizenden levens.

9. Oorlog in Oekraïne (2014-heden)

In februari 2014 brak in Oekraïne een politieke crisis uit na de verdrijving van president Viktor Janoekovytsj. Pro-Russische separatisten in het oosten van het land riepen de onafhankelijkheid uit en vroegen om de hulp van Rusland. Rusland annexeerde de Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee dat tot dan toe deel uitmaakte van Oekraïne. Het conflict escaleerde in een gewapend conflict tussen het Oekraïense leger en de separatisten, gesteund door Rusland. Het conflict duurt tot op de dag van vandaag en heeft aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost.

10. Oorlog in Syrië (2015-heden)

In september 2015 besloot Rusland militair in te grijpen in het conflict in Syrië. Rusland steunt de regering van president Bashar al-Assad in de Syrische Burgeroorlog en heeft duizenden troepen gestuurd om hem te helpen in de strijd tegen de rebellen en extremistische groepen zoals ISIS. De oorlog heeft aan meer dan 400.000 mensen het leven gekost en heeft geleid tot een humanitaire crisis in het land.

11. Conflict in Nagorno-Karabach (2020)

In het Conflict in Nagorno-Karabach (2020) speelde Rusland een belangrijke rol als mede-ondertekenaar van het vredesakkoord en als vredeshandhaver. Rusland onderhoudt historisch sterke banden met zowel Armenië als Azerbeidzjan en heeft in het verleden geprobeerd om een bemiddelende rol te spelen bij het conflict. Tijdens het conflict in 2020 riep Rusland op tot een staakt-het-vuren en onderhandelde het met beide partijen om tot een overeenkomst te komen. Na de ondertekening van het vredesakkoord stuurde Rusland troepen naar de regio om toezicht te houden op de uitvoering van de overeenkomst en om vrede en stabiliteit te handhaven. Het conflict in Nagorno-Karabach onderstreept de blijvende invloed van Rusland in de regio en haar rol als belangrijke speler in het internationale diplomatieke en veiligheidsbeleid.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *