De piramiden van Gizeh

gizehTen westen van Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt Gizeh, een stad aan de westelijke oever van de rivier de Nijl. Weer ten westen van deze stad ligt het Gizeh-plateau met daarop het piramidecomplex. Op dit piramidecomplex staan de sfinx, een aantal kleinere piramiden en de Grote Piramide, ook wel bekend als de Piramide van Cheops. Deze piramide is misschien wel het meest bijzondere bouwwerk dat de mensheid ooit heeft gebouwd.

Farao Cheops

De piramiden zijn vermoedelijk gebouwd rond 2550 v. Christus, toen farao Cheops regeerde in Egypte. De Grote Piramide werd vermoedelijk gebouwd om als graf te dienen voor de farao. Er zijn enkele beeldjes en muurschilderingen gevonden van Cheops die het bewijs moeten zijn dat hij de piramide heeft laten bouwen.giza rocks

Veel critici spreken dit tegen. De piramide zou gebouwd zijn in een periode van ongeveer 20 jaar om het op tijd af te krijgen voor faraoh Cheops. Echter, de piramide bestaat uit een bijzonder complexe constructie en ongeveer 2,3 miljoen stenen met een gemiddeld gewicht van ongeveer 2500 kilo. Sommige stenen wegen zelfs meer dan 50.000 kilo! Daarom lijkt het volgens critici onwaarschijnlijk dat men in een periode van 20 jaar zo’n bouwwerk kan hebben voltooid.

Hoe zijn de piramides opgebouwd?

Er zijn veel onderzoekers die denken dat de Egyptenaren uit die tijd een bouwtechniek hadden die voor ons onbekend is.

De Grote Piramide had een hoogte van 146,5 meter, maar doordat stenen van de piramide in latere perioden zijn gebruikt voor andere bouwwerken is de piramide nu ongeveer 139 meter hoog. De Grote Piramide was aan de buitenkant bedekt door een laag witte kalksteen. Hierdoor schitterde de piramide in de zon en was hij al vanaf een gigantische afstand zichtbaar. Van deze kalksteenlaag is nog slechts een klein deel zichtbaar.

Sommige onderzoekers vermoeden dat de glinstering van de Grote Piramide zelfs te zien was vanaf de maan!

De Grote Piramide was tot 1311 na Christus het hoogste gebouw ter wereld (dus meer dan 3800 jaar!). In 1311 na giza2Christus werd de bouw van de Kathedraal van Lincoln voltooid. De hoge toren van de kathedraal stortte echter in 1548 in waardoor de Grote Piramide tot de voltooiing van de bouw van de Eiffeltoren (324m) in 1889 weer het hoogste gebouw ter wereld was.

De funderingen van de hoekstenen van de Grote Piramide bestaan uit een soort bolgewricht-constructie waardoor de piramide bestand is tegen warmte-uitzetting en aardbevingen.

Orion, Osiris en Horus

De Grote Piramide is accuraat gericht op het ware noorden. Inmiddels zien we een kleine afwijking doordat de polen met de tijd van positie veranderen. Maar wetenschappers hebben uitgerekend dat de piramide na zijn voltooiing exact gericht stond op het ware noorden.

De twee kleinere piramiden van het complex worden de Piramide van Chefren en de Piramide van Mykerinos genoemd. In deze piramiden zijn de zoon en kleinzoon van farao Cheops begraven.

Het sterrenbeeld Orion aan de nachtelijke hemel

Het sterrenbeeld Orion aan de nachtelijke hemel

De piramiden van Gizeh lijken door de onderlinge verhoudingen te zijn gebouwd als afspiegeling van het sterrenbeeld Orion. De zuidelijke schaft van de graftombe van de farao van de Grote Piramide wijst richting Alnitak. Dit is de drievoudige ster (Alnitak A, B en C) in het sterrenbeeld Orion.

In de tijd van Cheops werd het sterrenbeeld Orion geassocieerd met de Egyptische god Osiris. Osiris werd gezien als de god die uit de hemel kwam en de eerste koning van het Oude Egypte was. Hij werd dan ook als één van de belangrijkste goden gezien. Zijn zoon was Horus. De farao werd in het oude Egyptische rijk gelijkgesteld met de god Horus. Na het overlijden werd de farao een verpersoonlijking van Osiris.

8 zijden

De 4 zijden van de Grote Piramide staan in hun midden naar binnen toe. Dit betekent dat de piramide eigenlijk uit 8 zijden bestaat. Dit is de enige piramide die zo gebouwd is. De ‘ingevallen’ zijden zijn alleen zichtbaar vanaf een grote hoogte in de lucht boven de piramide als de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dit is dus maar 2 maal per jaar. Op het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat zijn de schaduwen van de acht vlakken zichtbaar door de ‘knikken’ in de 4 zijden.

Deze gegevens maken de piramiden van Gizeh en met name de Grote Piramide een wonder. Er is nog geen theorie over de bouw van de piramide die draagvlak heeft bij een grote groep onderzoekers. De stenen waarmee het gebouwd is zijn in zulke grote aantallen en van zo’n zwaar gewicht dat het met onze bouwtechnieken nog steeds onmogelijk lijkt om zo’n bouwwerk te voltooien. Er zijn al veel geheimen van de piramiden ontdekt, maar waarschijnlijk moeten er nog een hoop mysteries ontrafeld worden…

giza

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 3.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. hetty moret schreef:

    De sfinx bij de piramide van Cheops is volgens deskundigen ouder dan de piramide zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *