De Syrische burgeroorlog: Welke groepen zijn er actief in Syrië?

syrieassad

President van Syrië Bashar al-Assad. (foto: Fabio Radrigues Pozzebom)

Vanaf 15 maart 2011 woedt er een burgeroorlog in Syrië. De burgeroorlog begon met opstanden tegen de Syrische president Bashar Al-Assad en zijn regime. De opstandelingen eisten zijn aftreden en vormden gewapende groepen om het op te nemen tegen het Syrische leger. Het is bijna onmogelijk om alle gewapende groepen die in Syrië strijden op een rij te zetten. Naar schatting zijn dit er namelijk rond de 1000! Hieronder zetten wij de ‘belangrijkste’ voor je op een rij.

De Syrische burgeroorlog: Welke groepen zijn er actief in Syrië?

Free Syrian Army

De Free Syrian Army (FSA) is opgericht in juli 2011 en is eigenlijk een verzameling van tientallen verschillende strijdende groepen. De huidige leider is Abdul-Ilah Al-Bashir. Naar schatting zijn er ongeveer 60.000 strijders aangesloten bij de FSA. De tegenstanders van de FSA zijn het Syrische leger en groepen die aan Al-Nusra en Islamitische Staat gelieerd zijn.

syriefsa

Strijders van de FSA

Islamic Front

Islamic Front (niet te verwarren met Islamic State) is gelieerd aan de FSA en vecht eveneens tegen het Syrische leger en IS. Wel is Islamic Front een bondgenoot van Al-Nusra. Islamic Front is opgericht in november 2013 en heeft ongeveer 70.000 strijders. De Islamic Front is opgedeeld in meerdere groepen die elk hun eigen leiders hebben.

Al-Nusra

syriealnusraflag

De vlag van Al-Nusra

Al-Nusra is actief in Syrië vanaf januari 2012 en is onderdeel van Al-Qaida. De leider van Al-Nusra is Abu Mohammed al-Julani. Al-Nusra heeft naar schatting meer dan 10.000 strijders ter beschikking. Al-Nusra is een bondgenoot van de Islamitische Staat en de Islamic Front en vecht tegen de FSA en het Syrische leger.

Islamitische Staat (IS)

syrieisvlag

de vlag van IS

De Islamitische Staat (IS) is al actief sinds 1999 in Irak en sloot zich in 2004 aan bij Al-Qaida. In februari 2014 scheidde IS zich weer van Al-Qaida en in juli 2014 riepen zij een kalifaat uit in het veroverde gebied in Irak en Syrië. De leider van IS is Abu Bakr al-Baghdadi. Schattingen van het aantal strijders dat is aangesloten bij IS lopen uiteen van 20.000 strijders tot 200.000 strijders. IS strijdt tegen het Syrische leger, het Iraakse leger, het Koerdische leger, de FSA en Islamic Front.

Andere betrokken partijen:

Koerdische troepen vechten voor een onafhankelijke staat in de regio. Zij vechten onder andere tegen IS, Al-Nusra en Islamic Front voor het behoud van hun territorium en tegen Turkijë omdat de Turkse overheid de Koerden geen eigen staat willen geven.

De Verenigde Staten van Amerika zijn zoals in vele oorlogen ook betrokken bij deze burgeroorlog. De VS financieren en bewapenen de FSA om tegen het Syrische leger en IS te vechten. Ook voeren ze luchtaanvallen uit op IS. Andere landen die luchtaanvallen uitvoeren op IS zijn: Jordanië, Saudi-Arabië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, België, Denemarken, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Nederland.

syrief16

Rusland geeft zijn bondgenoot Bashar al-Assad en het Syrische leger militaire steun en voert sinds september 2015 ook luchtaanvallen uit op IS en alle vijanden van Assad in Syrië.

Naast de hierboven genoemde partijen zijn er nog vele honderden (kleinere) partijen die strijden voor de macht in Syrië sinds het begin van de burgeroorlog. Veel van deze groepen zijn weer gelieerd aan andere groepen en veel groepen worden gefinancierd door belanghebbende partijen uit het buitenland. Er zijn al ongeveer 80.000 Syrische burgers gedood in de oorlog en miljoenen Syriërs zijn naar andere landen gevlucht.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *