Death Spiral of Ant Mill, een dodelijk fenomeen bij mieren

Een Death Spiral, of Ant Mill, is een fenomeen waarbij een groep legermieren wordt gescheiden van de belangrijkste foerageergroep. De groep verliest het feromonenspoor en begint elkaar te volgen, een continu roterende cirkel vormend, algemeen bekend als een Death Spiral, oftewel “doodsspiraal”, omdat de mieren uiteindelijk zouden kunnen sterven van uitputting.

Het fenomeen is gereproduceerd in laboratoria in simulaties van mierenkolonies. Het is een bijwerking van de zelforganiserende structuur van mierenkolonies. Elke mier volgt de mier ervoor. Dit systeem werkt totdat er een kleine afwijking optreedt, meestal door een trigger uit de omgeving. Zo ontstaat een Death Spiral, Ant Mill, of ook wel ‘mierenmolen’. Een Death Spiral werd voor het eerst beschreven in 1921 door William Beebe. Hij observeerde een mierenmolen met een omtrek van 1200 ft (ca. 370 m). Elke mier had twee en een half uur nodig om één omwenteling te maken. Soortgelijke verschijnselen zijn waargenomen bij processierupsen en bepaalde vissoorten. 

Vond je dit artikel interessant? Wij schreven ook een artikel over wat mieren eten. Lies hier hoe bijzonder uitgebreid het dieet van mieren is.

Bekijk ook deze video over de death spiral van mieren:

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 4 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *