Diepste punt oceaan: De Marianentrog

diepste punt oceaan

Het diepste punt in de oceaan is met zekerheid de Marianentrog. De trog heeft een diepte van ongeveer elf kilometer. De Marianentrog bevindt zich in de Grote Oceaan ten oosten van de Marianen Eilanden, in de buurt van Japan. Slechts enkelen maakten ooit de afdaling naar het diepste punt van de oceaan.

De Marianentrog

De Marianentrog heeft een diepte van maar liefst 11.034 meter. Het is het diepste punt van de oceaan dat wij kennen en werd gemeten door de Russische onderzeeboot Vitjaz. Met een lengte van zo’n 2500 kilometer een gemiddelde breedte van ongeveer 70 kilometer bedekt de trog een groot oppervlakte van de Grote Oceaan ten zuiden van Japan. Het breedste punt van de trog is ongeveer 338 kilometer breed.

Slechts enkele keren zijn mensen tot de bodem van de Marianentrog gedoken. De laatste die dat deed was filmregisseur James Cameron. In zijn duikboot bereikte hij het diepste punt van De Marianentrog, dit was voor het eerst in vijftig jaar dat iemand dat deed. In 1960 waren een Amerikaanse marinier en een Zwitserse oceanograaf zijn voorgangers.

Meer oceanen, meer diepe punten

Naast de Marianentrog zijn er nog meer zeer diepe punten in de diverse oceanen die onze planeet kent. Hieronder nog eens vijf diepe punten die te vinden zijn in diverse oceanen. Onze lijst met diepste punten wordt afgemaakt door een punt in een zee, ook al wordt deze zee ook wel een oceaan genoemd.

Grote Oceaan – diepste punt 11.034 meter

Lees bovenstaande tekst over De Marianentrog en je weet alles van het diepste punt van de Grote Oceaan.

Atlantische Oceaan – diepste punt 8.605 meter

Het diepste punt van de Atlantische Oceaan is te vinden bij Puerto Rico. Het is de gelijknamige ‘Trog van Puerto Rico’. De trog ligt op de grens van de Atlantische Oceaan en de Caribische Oceaan.

Indische Oceaan – diepste punt 7.725 meter

De Indische Oceaan bevindt zich grofweg ten oosten van Afrika, ten zuiden van India en ten westen van Australië.

Zuidelijke Oceaan – diepste punt 7.236 meter

In de Zuidelijke Oceaan is ook een trog met een originele naam: de Sandwichtrog. Hoewel de naam niet heel serieus klinkt is de trog zelf dit wel. De trog is namelijk meer dan zeven kilometer diep.

Caribische Zee – diepste punt 7.686 meter

Een andere bekende trog is de Kaaimantrog. Deze ligt in de Caribische Zee tussen Cuba en de Kaaimaneilanden. Het is een vulkanische kloof. Dit verklaard waarom op vijf kilometer onder de zeespiegel een temperatuur gemeten werd van ongeveer 450 graden Celsius.

Noordelijke IJszee – diepste punt 5.608 meter

Ons lijstje sluiten we af met een zee, de Noordelijke IJszee. Al wordt deze zee ook wel de Arctische Oceaan genoemd. Het diepste punt van de Noordelijke IJszee, waarop het ijs van de Noordpool ligt, ligt op 5.625 meter.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 3.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *