Drugsgebruik in oorlogen: Waarom gebruikten soldaten drugs?

Een groot deel van de bevolking gebruikt drugs. Mensen gebruiken meestal drugs omdat ze daardoor een ontspannend gevoel krijgen of om de gezelligheid en het genot zo lang mogelijk vast te houden. Voor een (Nederlandse) militair is het verboden om drugs te gebruiken. Militairen mogen wel tijdens hun verlof alcohol nuttigen, maar tijdens het werk is dit natuurlijk niet toegestaan. Dit is wel eens anders geweest, toen het juist soldaten en krijgers werd aangeraden om drugs te gebruiken alvorens de strijd in te gaan.

Drugsgebruik in oorlogen

In de Middeleeuwen werden al drugs gebruikt door krijgers vlak voor de aankomende veldslag. Vikingen gebruikten bepaalde hallucinogenen waardoor zij agressief en verdoofd de strijd ingingen. Ditzelfde gold voor indianen in Amerika en krijgers in Afrika. Na de Middeleeuwen werden drugs gegeven aan soldaten op de frontlinie. Het ging hier vooral om alcohol, maar ook om speed, benzedrine en amfetaminen.

drugsgebruikinoorlogenindiaan

Wat voor profijt hebben soldaten van drugs?

Verschillende drugssoorten hebben verschillende uitwerkingen. Alcohol werd al eeuwen geleden ingenomen door soldaten zodat zij makkelijker hun angsten overwonnen. In de Eerste Wereldoorlog kregen de soldaten naast alcohol ook nog eens amfetaminen om het honger gevoel tegen te gaan. In de Tweede Wereldoorlog kregen militairen benzedrine om wakker te blijven. In de Vietnamoorlog was ongeveer 60% procent van de Amerikaanse militairen verslaafd aan drugs.

drugsgebruikinoorlogenww1

Belangrijke redenen voor het drugsgebruik van soldaten in een oorlog zijn dus om wakker te blijven of om angsten te kunnen overwinnen. Maar drugs werden ook gebruikt tegen de kou, of juist om in slaap te kunnen vallen als men bijvoorbeeld last had van pijn door verwondingen. Een andere belangrijke reden voor soldaten om drugs te gebruiken was om in een roes te belanden om mentaal te kunnen ontsnappen aan de erbarmelijke omstandigheden waarin zij zich bevonden.

Experimenten met LSD

Al vanaf de jaren ’40 experimenteerden overheden met LSD. Ze onderzochten bijvoorbeeld of LSD ingezet kon worden tegen de vijand en wat voor effect het zou hebben. Hieronder zie je een filmpje van een experiment uit 1964 waarin een groep Britse mariniers, zonder dat het hun verteld werd, LSD toegediend kregen om vervolgens een oefening uit te voeren. Als je het filmpje heb gezien moet je je eens voorstellen wat voor een voordeel het een partij geeft als het LSD in het drinkwater van de vijand heeft weten te stoppen.

 

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 2 Gemiddeld: 1]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *