Een glas lauw water op een nuchtere maag is gezond!

lauw water

Het is gezond om je dag te beginnen met een glas lauw water, op een nuchtere maag. Dus nog voor je ontbijt. De kans is groot dat je gehecht bent aan je bakje koffie als je wakker wordt, een lekkere kop thee of misschien een koud glas water. Dat is ook helemaal niet erg. Maar lees eens over de voordelen van een glas lauw water. Misschien wil je jouw ochtendritueel wel iets aanpassen. Een kleine aanpassing die veel voordelen met zich meebrengt. Velen, waaronder deskundigen, zijn van mening dat het toevoegen van citroensap nog gezonder is. Hier zijn de meningen nog over verdeeld, al is het sowieso gezond. Citroen bevat immers vitaminen. 

7 voordelen van een glas lauw water op een nuchtere maag

Wanneer je in de ochtend op een nuchtere maag een glas lauw water drinkt, brengt dit een aantal voordelen met zich mee. We sommen ze voor je op.

1. Vocht wordt aangevuld

Gedurende de dag verlies je vocht. Afhankelijk van je dag-invulling verlies je zo’n twee liter aan vocht via onder meer ontlasting, plas, zweet en adem. Ook gedurende nacht ontdoet je lichaam zich van vocht. Na een nacht slapen is je lichaam dus een beetje uitgedroogd. Drink je direct na het opstaan een glas water, dan vul je dit vochtverlies weer aan voordat je aan je dag begint en opnieuw vocht gaat verliezen. Je krijgt meer energie en voelt je fitter.

2. Positief effect op je concentratie

Ook mentaal vaar je wel bij voldoende vocht. Je hersenen bestaan voor zo’n 75% uit vocht. Wanneer je een tekort hebt aan vocht functioneren je hersenen minder goed. Als je de dag start met het opnemen van vocht, wanneer je aan het begin van je dag genoeg water drinkt, heb je minder te kampen met concentratieproblemen. Je raakt minder snel vermoeid. 

3.Minder kans op hoofdpijn door lauw water

Hoofdpijn wordt veelal veroorzaakt door uitdroging. Wanneer je aan het begin van je dag jezelf van voldoende water voorziet, ga je uitdroging tegen. Hierdoor neemt de kans op hoofdpijn dus af.

4. Lauw water in de ochtend goed voor je metabolisme

Metabolisme, ook wel stofwisseling, is het lichamelijk proces van de aanvoer van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Je metabolisme reguleert dat je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Het drinken van een glas water op een nuchtere maag is goed voor je metabolisme. Dit bleek uit onderzoek van de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Volgens dit onderzoek wordt, wanneer je in de ochtend water drinkt, je metabolisme tot 30% verhoogd. Meer energie dus. Drink je een glas water op een nuchtere maag, dan geeft dit je spijsvertering de optimale start. 

5. Goed voor je stoelgang

In het verlengde van de stofwisseling, heeft het drinken vaan water op een nuchtere maag ook weer een positieve werking op je stoelgang. Daarnaast is het ook een effectief middel in het voorkomen van nierstenen. 

6. Goed tegen krampen

Warmte heeft een ontspannend effect op het lichaam. Hierdoor kan een glas warm water helpen tegen krampen in de  abdominale spieren. HEt kan ook helpen tegen menstruatieklachten. Warm water zorgt namelijk voor een betere bloedcirculatie. Door eeen betere bloedcirculatie ontspannen je spieren beter, hierdoor krijg je weer minder snel krampen.

7. Goed voor de huid

Het drinken van warm water in de ochtend bevorderd de bloedsomloop naar de huid. Je huid wordt gezonder en je huidelasticiteit verbetert. 

8. Gewichtsverlies

Ook voor mensen die willen afvallen is het drinken van warm water op een nuchtere maag een goed advies.

Genoeg voordelen dus, aangetoond door meerdere onderzoeken. Velen geloven in de voordelen van lauw of warm water in de ochtend en hebben hier dagelijks profijt van.

Lauw water op nuchtere maag onderdeel van je ochtendritueel

Maak het drinken van warm water op een nuchtere maag een simpel onderdeel van je ochtendritueel en profiteer van de voordelen. Ander ideeën om op te nemen in jouw ochtendritueel zijn bijvoorbeeld oefeningen voor een gezonde ademhaling en het nemen van een koude douche.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 8 Gemiddeld: 4.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *