De grootste boom, hoogste boom en oudste boom ter wereld

Heb je je ooit afgevraagd waar de grootste boom, de hoogste boom en de oudste boom ter wereld zich bevinden? Bomen overstijgen de mens in veel opzichten. Ze zijn vele malen groter, maar kunnen ook veel hogere leeftijden bereiken. Daarnaast zijn bomen erg belangrijk voor de mens, bomen maken zuurstof. Zonder bomen overleven wij niet. Omgekeerd is dit niet het geval. Bomen hebben ons niet nodig om te overleven. Wel worden ze, bijvoorbeeld door ontbossing, door ons bedreigd.

De grootste boom ter wereld

grootste boom ter wereld

General Sherman is de grootste boom ter wereld.

De grootste boom ter wereld heeft zijn wortels in de Californische bodem van het Sequoia National Park. Deze boom wordt ‘General Sherman’ genoemd. Het is niet de allerhoogste boom ter wereld, ook zijn omtrek is niet het grootste van alle bomen. Maar de combinatie van deze twee factoren, het volume van de boom, maakt deze boom tot de grootste boom ter wereld. General Sherman is ook het snelst groeiende levende object ter wereld.

Eigenschappen van de grootste boom

 • Leeftijd: 2300 – 2700 jaar
 • Gewicht: ca. 1.385 ton
 • Hoogte: ca. 83,3 meter
 • Diameter: 11,1 meter
 • Boomsoort: Reuzensequioa (Sequoiadendron giganteum)

De hoogste boom ter wereld

De hoogste boom ter wereld is Hyperion. Deze houten reus is maar liefst 115,6 meter hoog! De hoogste boom van de wereld groeit in het Redwood National Park in Californië. Deze boom heeft een geschatte leeftijd tussen de 700 en 800 jaar. De boom werd ontdekt in 2006. Hij heeft zijn naam te danken aan Hyperion, de Titaan van het licht. Een reus uit de Griekse mythologie.

Eigenschappen hoogste boom ter wereld

 • Leeftijd: 700-800 jaar
 • Hoogte: 115,6 meter
 • Boomsoort: Kustmammoetboom
hoge bomen redwood

Bomen in Redwood National Park. De hoogste boom ter wereld is niet afgebeeld op deze foto.

De oudste boom ter wereld

oudste boom ter wereld

Old Tjikko, de oudste boom ter wereld. Old Tjikko is een vegetatief gekloonde boom.

De oudste boom ter wereld gaf zo’n 9550 jaar geleden zijn eerste teken van leven in Fulufjället, te Zweden. Dat is dus een kleine 8000 jaar v.Chr! Hoewel de boom, Tjikko genaamd, ‘slechts’ 5 meter hoog is, heeft hij als oudste boom ter wereld al erg veel meegemaakt. Heel wat klimaatsveranderingen heeft hij voorbij zien komen. Een belangrijke reden dat deze boom duizenden jaren oud heeft kunnen worden is dat hij zich ‘vegetatief gekloond’ heeft. Dit houdt in dat de boom wel eens in de paar honderd jaar sterft maar dat zijn wortels overleven. Uit de wortels groeit vervolgens weer een nieuwe boom.

Eigenschappen van de oudste boom

 • Leeftijd: ca. 9558 jaar
 • Hoogte: ca. 5 meter
 • Boomsoort: Noorse Spar (fijnspar)

Oudste niet gekloonde boom

Methusalem, te vinden in de White Mountains in Californië, stond lang bekend als de oudste niet-gekloonde boom ter wereld. Methusalem is 4845 jaar oud. Onlangs is er echter een oudere boom ontdekt met een leeftijd van 5062 jaar. Beide bomen zijn van de boomsoort Pinus Longaeva, dit is een soort denneboom.

Oudste wortelstelsel

‘Old’ Tjikko is de oudste vegetatief gekloonde boom met slechts één stam. Daarnaast is er ook een oudste niet gekloonde boom vastgesteld. Maar in Utah, in de Verenigde Staten, bestaat een wortelstelsel dat nog veel ouder is dan eerder genoemde bomen. Onderzoekers zijn het er overeens dat dit wortelstelsel, Pando genaamd, minstens 80.000 jaar oud is. Er zijn onderzoekers die de leeftijd zelfs op 1 miljoen jaar schatten. Pando is een wortelstelsel met ontzettend veel bomen die genetisch identiek zijn. Elke boom is echter slechts een paar honderd jaar oud. Pando is ongeveer 43 hectaren groot. Dat zijn maar liefst 50 voetbalvelden! Pando is dan ook het grootste levende organisme ter wereld.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 16 Gemiddeld: 3.9]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *