Grote en gevaarlijke haaien. Welke soorten zijn het grootst en welke het gevaarlijkst?

Op onze planeet leven miljoenen diersoorten. Een aantal daarvan kom je liever niet tegen in de natuur. Zo ook de haai niet.

Er zijn ongeveer 400 haaiensoorten ontdekt. Hoewel de meeste haaien voor de mens ongevaarlijk zijn, zijn er een paar haaiensoorten die mensen aanvallen indien geprovoceerd. Hieronder laten we zien welke soorten het gevaarlijkst zijn:

De tijgerhaai:

Tijgerhaai

Foto: Albert Kok, CC-BY-SA 4.0

De tijgerhaai dankt zijn naam aan de tijgerachtige strepen op zijn rug. De tijgerhaai staat bekend om zijn willekeurige eetlust. Het zijn alleseters en daarom ook gevaarlijk voor de mens. Tijgerhaaien kunnen 5,5 meter worden!

De oceanische witpunthaai:

witpunthaai

De oceanische witpunthaai is herkennen aan de witte punten op de uiteinden van zijn vinnen en zijn lange staartvin. Deze haai wordt ongeveer tussen de 2 meter en 3,75 meter lang. De oceanische witpunthaai zwemt voornamelijk dicht aan het oppervlak waardoor de kans groter is dat ze in contact komen met mensen en hen aanvallen.

Op 30 juli 1945 werd het Amerikaanse marineschip USS Indianapolis op de Grote Oceaan tot zinken gebracht door Japanse onderzeeërs. Van de 1196 bemanningsleden stierven er 300 tijdens de aanval.

900 bemanningsleden kwamen in het water terecht. Hiervan werd het grootste deel opgegeten door haaien. Uiteindelijk hebben maar 317 bemanningsleden dit drama overleefd.

De honderden schipbreukelingen waren ten prooi gevallen aan tijgerhaaien en witpunthaaien.

De stierhaai:

stierhaai

De stierhaai staat bekend als één van de agressiefste haaiensoorten. De stierhaai leeft langs dichtbevolkte kustwateren waardoor er al veel aanvallen op mensen hebben plaatsgevonden. Deze aanvallen hebben meestal geen dodelijke afloop omdat de stierhaai geen mensenvlees eet. De stierhaai kan een lengte bereiken van 3,5 meter.

De witte haai:

Witte haai

De bekendste haai is misschien wel de witte haai. De witte haai is de grootste roofvis ter wereld. De grotere exemplaren worden ongeveer 5 á 6 meter maar er zijn witte haaien gevonden van meer dan 7 meter!

Hieronder een filmpje zien van Discovery Channel’s Shark Week waar een witte haai gefilmd wordt die geschat wordt op ongeveer 7 meter:

De witte haai is geen menseneter, maar af en toe valt een mens ten prooi aan de witte haai omdat deze weleens surfers en zwemmers verwart met prooidieren als zeehonden.

Meestal zijn haaien dus ongevaarlijk voor mensen. Vrijwel alleen uit vergissing of provocatie kan een mens ten prooi vallen aan een haai. Maar als een haai eenmaal toeslaat is de mens machteloos tegen dit grote en sterke roofdier. (De haai behoort officieel niet tot de sterkste dieren ter wereld, al geven we hem een goede kans.)

Er zijn ook haaiensoorten die alleen maar plankton eten en ongevaarlijk zijn voor de mens. Dit zijn wel de grootste haaiensoorten:

De walvishaai:

walvishaai

De walvishaai kan 15 meter lang worden en 15.000 kilo wegen. Sommige walvishaaien worden ouder dan 100 jaar!

De reuzenhaai:

reuzenhaai

Hij ziet er afschrikwekkend uit maar is net als de walvishaai ongevaarlijk voor mensen. De reuzenhaai kan tussen de 8 en 12 meter lang worden. Deze reus komt ook voor in de Noordzee.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 7 Gemiddeld: 3.3]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *