Hebben dieren humor?

horselaugh

Humor is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het relativeert verdriet en zorgen en maakt ons leven aangenamer. Maar hebben dieren ook humor?

Humor in taal

Eerst moeten we kijken naar wat humor is. Als humor hetzelfde is als grappen vertellen dan uiteraard niet. Dieren spreken niet dezelfde taal als wij en hebben niet dezelfde ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Bepaalde walvissoorten beschikken wel over een complexe taal en zelfs over grammatica, maar men heeft nog niet aan kunnen tonen dat hun communicatieve vaardigheden gebruikt worden om grappen te vertellen. Wel communiceren ze met elkaar om een aanval op hun toekomstige voedsel in goede banen te leiden en om te flirten.

Humor in gedrag

Als humor het vermogen is om bepaald gedrag als grappig te zien dan hebben bepaalde dieren wel humor. Hierbij gaat het vooral om zoogdieren. Vooral jonge zoogdieren tonen gedrag wat met humor te maken heeft. Jonge zoogdieren nemen elkaar voortdurend in het spreekwoordelijke ootje. Zij stoeien, duwen elkaar, of pakken elkaar onverwachts beet. Het is sociaal spelen. De betrokken dieren weten van elkaar dat het niet ernstig bedoeld is.

Dieren zoals antilopen hebben plezier in het elkaar achterna zitten. Ze oefenen om weg te komen van roofdieren. Als ze elkaar achterna zitten weten ze van elkaar dat ze geen roofdieren zijn en zien het naast het oefenen ook als humor en plezier.

antilope3

Bij een aantal dieren is humor ook zichtbaar in hun uitdrukkingen. Mensapen tonen het zelfs in hun gezicht. Ze glimlachen en maken een schaterend geluid. Zo kunnen de andere apen zien dat het voor de grap is. Ook honden tonen vrolijkheid en plezier door bijvoorbeeld met hun staart te kwispelen en op gebogen voorpoten te staan.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 5 Gemiddeld: 4.8]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. els schreef:

    ik krijg mijn antwoord niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *