Helpt een e-sigaret je stoppen met roken?

roken

Als je online gaat zoeken naar een antwoord op deze vraag, dan lopen de antwoorden enorm uiteen. Van “geweldig hulpmiddel bij stoppen met roken” (op Ikwilstoppenmetroken) tot “het is meer een marketingtool om mensen aan het roken te houden” (in de Volkskrant). 

De e-sigaret vermindert nicotinezucht en ontwenningsverschijnselen

Het RIVM geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat de e-sigaret het verlangen naar nicotine en de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken kunnen verminderen – ook als het e-sigaretten zonder nicotine zijn!

Sommige rokers gaan door het gebruik van een e-sigaret minder roken of kunnen zelfs volledig stoppen. In Europa maakt 7% van de mensen gebruik van een e-sigaret als ze willen stoppen met roken (EC, geciteerd in RIVM, 2014).

Om echter te controleren of de e-sigaret helpt bij langdurig stoppen, is longitudinaal onderzoek nodig. Dit is echter nog nauwelijks uitgevoerd en de keren dat het wel gedaan is, was het met een minimale hoeveelheid deelnemers.

The Guardian wijst weer op onderzoek dat aantoont dat als je wilt stoppen, je een hervulbare e-sigaret moet aanschaffen en elke dag moet dampen.

Conclusie: het is nog niet duidelijk. Toekomstige onderzoeken moeten uitwijzen of de e-sigaret écht effectief is bij stoppen met roken.

Als je het wilt proberen: hoe pak je het aan?

Even op internet kijken en we kunnen concluderen dat de meeste mensen een stappenplan adviseren, waarbij je steeds een klein beetje afbouwt. Lees je in elk geval goed in over wat een e-sigaret precies is en hoe het werkt. Bestel dan een startersset en laat je eventueel adviseren door een verkoper of webshop over welke je het best kunt kiezen.

Vervolgens begin je met het gebruik van de e-sigaret, maar rook je af en toe nog een normale sigaret. Het feit dat je de twee echt kan vergelijken, doet veel mensen realiseren dat de overstap best meevalt. Het scheelt je namelijk enorm in de kosten en de verschillende smaken e-liquids maken het leuk om eens iets anders te proberen en te variëren.

Daarna begin je met het afbouwen van nicotinehoeveelheden (de liquids zijn verkrijgbaar in verschillende nicotinesterkten) en tot slot bouw je het gebruik van de e-sigaret af, net zo lang tot je hem niet tot nauwelijks meer nodig hebt.

Is een e-sigaret dan niet verslavend?

Dat hangt er vanaf. E-liquids zijn verkrijgbaar in varianten met en zonder nicotine – de nicotinehoudende vloeistoffen zijn verslavend. Daarom wordt ook geadviseerd om, wanneer je volledig wilt stoppen, het nicotinegebruik bij de e-sigaret af te bouwen en uiteindelijk over te gaan op niet-nicotinehoudende vloeistoffen.

Volledig stoppen met roken (dus ook de e-sigaret links laten liggen) is het best voor je gezondheid. Maar als je het moeilijk vindt om te stoppen of te minderen met roken, dan kan de e-sigaret je zeker helpen en vormt het een minder schadelijk alternatief dan de gewone sigaret.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 0 Gemiddeld: 0]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Maikel schreef:

    Geloof mij maar dit helpt echt niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *