Het enige dat bestaat is Hier en Nu

Hier en Nu

Het voelt alsof ons leven zich voordoet in een bepaalde tijd. Alsof wij zoveel jaar geleden geboren zijn en over zoveel jaar zullen sterven. Binnen die tijd maken wij allerlei dingen mee. We ervaringen dingen. Sommige dingen menen wij gisteren of vorig jaar te hebben ervaren, andere dingen zullen wij in de toekomst pas ervaren. Ook zijn deze dingen volgens ons op bepaalde locaties gebeurd. Wij zeggen dan: ‘die ervaring heb ik daar gehad’. In werkelijkheid is het echter anders. Iedere ervaring die je hebt beleef je Hier en iedere ervaring beleef je Nu.

Nu

Er is alleen maar het Nu. Morgen of straks zijn slechts gedachten aan een tijd in de toekomst die niet bestaat. Net zoals het denken aan daarnet, of aan gisteren. Een gisteren en een morgen bestaan alleen in onze gedachten. Het is altijd nu. Nu is ook geen moment tussen daarnet en straks, tussen gisteren en morgen. Als we proberen te bedenken wat nu is, wordt nu een gedachte en een concept, waardoor we het gaan afzetten tegen andere concepten, zoals gisteren en morgen. Dit impliceert dualiteit.

Nu is geen moment, dat zich langs een tijdslijn van het verleden naar de toekomst beweegt. Nu is een benaming voor het enige dat er werkelijk bestaat, namelijk Bewustzijn en de verschijningen die zich daarin manifesteren.

Is er ooit iets anders dan nu? Kan je gisteren of morgen ervaren? Nee. We kunnen alleen denken aan een gisteren of een morgen. Wij ervaren alleen maar Nu. Nu is tijdloos en eeuwig.

Hier

Er is ook alleen maar Hier. We ervaren nooit een ‘daar’. ‘Daar’ is niets meer dan een gedachte, een concept, van een plek die niet hier is. Maar ook hier is een concept, dat iets anders dan daar zou impliceren. Er is echter alleen maar een hier. Je bent altijd hier. Je bent nooit daar. Je kunt denken aan dat je daarnet of straks ‘daar’ bent, maar de enige ervaring die je zal hebben is de ervaring van ‘hier’ zijn.

Hier is, net als Nu, een benaming voor het enige dat werkelijk bestaat, namelijk Bewustzijn. Hier en Nu zijn hetzelfde. De enige ervaring die je kan hebben is de ervaring van het Hier en Nu. Wat je ook doet, wat zich ook manifesteert; het gebeurt altijd hier en nu. Het woord ‘altijd’ zou eveneens het bestaan van een tijdslijn impliceren, waarlangs ons leven zich voltrekt. De ervaring van een tijdslijn komt echter slechts voort uit onze gedachtewereld – die voortkomt uit onze beperkte geest.

In werkelijkheid is het enige dat je ooit zal ervaren Bewustzijn, oftewel Hier en Nu. Ons Bewustzijn is niet een ‘ding’ dat zich in een bepaalde tijd manifesteert. Integendeel: alles dat bestaat, dat wil zeggen: al onze ervaringen, manifesteren zich in ons Bewustzijn.

Test het maar eens uit. Wat je ook ervaart, je ervaart het altijd Hier en Nu, in je Bewustzijn. Iedere ervaring die je hebt, beleef je ‘in’ je Bewustzijn en beleef je Hier en Nu. Je zal ‘nooit’ een ervaring hebben buiten je Bewustzijn en ergens anders dan Hier en op een ander ’tijdstip’ dan Nu. Bewustzijn, Hier en Nu zijn benamingen voor het in wezen zelfde onnoembare Bestaan

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 1 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *