Hoe diep is de Noordzee?

Hoe diep is de Noordzee

De diepte van de Noordzee kun je op twee manieren meten. Je kun kijken naar de gemiddelde diepte van de Noordzee of je kunt kijken wat het diepste punt is van de Noordzee. Hoe diep de Noordzee is en waar de diepe en minder diepe punten zich bevinden lees je in dit artikel.

Gemiddelde diepte Noordzee

De Noordzee is gemiddeld 94 meter diep. In het noordelijke deel van de Noordzee is het water een stuk dieper. Hier ligt ook het diepste punt van de zee. De Noordzee wordt als het ware in tweeën gedeeld door de Doggersbank, ten zuiden van de Doggersbank is de diepte van de zee meestal minder dan 50 meter, gemiddeld ongeveer 30 tot 35 meter.

Doggersbank
In het midden van de Noordzee ligt de zogeheten Doggersbank. Dit is een ondiepte in de Noordzee. De Doggersbank begint op ongeveer 40 meter diepte en rijst vervolgens op tot ongeveer 13 meter diepte. De Doggersbank zelf is dus ongeveer 27 meter hoog. In zijn geheel is de Doggersbank ongeveer 300 kilometer lang.

Doggersbank noordzee

De Doggersbank in de Noordzee. Ten zuiden van de Doggersbank is de zee een stuk minder diep.

Met een gemiddelde diepte van ongeveer 94 meter is de Noordzee geen diepe zee. Hoewel 90 meter wel diep lijkt, of eigenlijk gewoon is, stelt het weinig voor ten opzichte van andere wateren. Om de diepte in verhouding te zetten: De Atlantische Oceaan kent een gemiddelde diepte van bijna vier kilometer.

Diepste punt Noordzee

Het diepste punt van de Noordzee is meer dan 700 meter diep. Dit punt ligt in een geul voor de kust van Noorwegen. De geul wordt heel toepasselijk de Noorse Geul genoemd. Ook het diepste punt van de Noordzee legt het af tegen andere diepe punten. De Marianentrog is het diepste punt van de oceaan met een diepte van ruim 11 kilometer.

Ondiepste punt Noordzee

Het meest ondiepe punt van de Noordzee ligt in de buurt van de Nederlandse kust, ongeveer 100 kilometer van IJmuiden vandaan. Hier is de Noordzee ongeveer 20 meter diep.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 11 Gemiddeld: 3.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Paul Padberg schreef:

    Indien er nu Russische schepen spioneren naar infrastructuur op de zeebodem dan moet het op zo’n ONDIEPE zee voor de kust, toch relatief gemakkelijk zijn om ongezien sabotage instrumenten te plaatsen en deze op een daarvoor uitgekozen moment deze laten springen .

    Gr. Paul Padberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *