Hoe groot is Rusland? Het oppervlakte en het aantal inwoners.

Hoe groot is Rusland?

Rusland is één van de grootste landen ter wereld, dat is voor veel mensen een feit. Maar hoe groot is Rusland precies als we kijken naar het oppervlakte? Ook aan de hand van het aantal inwoners kan de grootte van het land van president Poetin vastgesteld worden. We bespreken deze twee maatstaven in dit artikel.

Oppervlakte Rusland

Het enorme oppervlakte van Rusland strekt zicht uit over twee werelddelen: Azië en Europa. Met een oppervlakte van ongeveer 17.100.000 vierkante kilometer is Rusland het grootste land ter wereld. Rusland is daarmee bijna twee keer zo groot als het op één na grootste land ter wereld, Canada.

Rusland ligt dus in twee werelddelen. De belangrijkste gebieden van het land liggen in Europa, dit geldt ook voor de grootste deel van de bevolking: ruim 70% van de inwoners.

Rusland vs. Nederland: oppervlakte

Als we het oppervlakte van Rusland afzetten tegen dat van Nederland dan vallen we, zoals vooraf wel te verwachten was, behoorlijk in het niet. Rusland is vele malen groter. Ons land heeft een oppervlakte van 41.000 km². Rusland is dus bijna 420 keer zo groot als Nederland!

Aantal inwoners Rusland

Russische stad Moskou

De meeste inwoners van Rusland, meer dan driekwart, woont in een stad zoals Moskou.

Daar waar geen enkel land qua oppervlakte in de buurt van Rusland komt, ligt dit op het gebied van inwoners anders. Rusland telt ongeveer 143.500.000 inwoners. Hiermee staat het land negende op de lijst van landen met de meeste inwoners. Het land heeft een zeer lage bevolkingsdichtheid. Meer dan 75% van alle Russen woont in een stad. Van alle inwoners wonen de meesten dus in het Europese deel van Rusland. Daarnaast woont nog een relatief groot deel van de inwoners in het Oeralgebied en het zuidwesten van Siberië. Het (verre) oosten en het noorden van Rusland zijn zeer dun bevolkt.

Rusland vs. Nederland: inwoners

Nederland heeft 16.800.000 miljoen inwoners. Rusland heeft ruim 18,5 keer zoveel inwoners als Nederland. Dat is veel, maar lang niet zoveel meer als het verschil in oppervlakte. Dit toont ook aan dat Rusland een zeer lage bevolkingsdichtheid heeft. In ieder geval een stuk lager dan Nederland.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 27 Gemiddeld: 3.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. D . Pieters schreef:

    Goedemiddag , ik lees dat het aantal inwoners van Rusland 18,5 keer zo groot is dan in Nederland . Volgens mij kom ik ongeveer uit op 8,5 keer zoveel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *