Hoe hoog vliegt een vliegtuig?

hoog vliegend vliegtuig

Regelmatig zie je hoog in de lucht vliegtuigen overvliegen. Meestal vliegen ze erg hoog en zijn ze maar net waarneembaar. Maar hoe hoog vliegen vliegtuigen precies? Dit kun je vanaf de grond absoluut niet inschatten. Daarom hebben wij het voor je uitgezocht.

Maximale vlieghoogte vliegtuig

De maximale vlieghoogte van grote passagiersvliegtuigen is ongeveer 12 kilometer. Een Concorde heeft ooit op 18 kilometer hoog gevlogen. Het record voor bemande vliegtuigen staat op naam van de Lockheed SR-71 Blackbird, deze heeft ooit op een hoogte van 26 kilometer horizontaal gevlogen. Onderstaande foto maakt wel duidelijk dat dit model geen passagiersvliegtuig was.

hoogst vliegende vliegtuig

Het record voor het hoogst vliegende vliegtuig staat op naam van de Lockheed SR-71 Blackbird .

Minimale vlieghoogte vliegtuig

De minimale vlieghoogte voor vliegtuigen wordt bepaald door de regering van een land. In Nederland is de minimale vlieghoogte buiten de bebouwde kom ongeveer 150 meter (500 voet). Binnen de bebouwde kom is de minimale vlieghoogte ongeveer 300 meter boven het hoogste punt van de stad (1000 voet).  Voor militair luchtverkeer gelden andere vlieghoogtes.

Hoe hoog vliegen vliegtuigen

Hoe hoog een vliegtuig kan vliegen hangt uiteraard af van het soort vliegtuig. Een recreatief klein vliegtuigje kan veel minder hoog vliegen dan een groot passagiersvliegtuig. Ook de afstand speelt een bepalende rol. Hoe groter de afstand is die een vliegtuig moet afleggen, hoe hoger het vliegtuig in de lucht zal vliegen. Dit komt doordat de luchtdruk minder wordt naarmate het vliegtuig hoger vliegt. Als de luchtdruk minder is heeft het vliegtuig minder weerstand, hoe minder weerstand hoe minder brandstofverbruik.

Grote passagiersvliegtuigen vliegen gemiddeld:

 • 10 kilometer hoog binnen Europa;
 • 12 kilometer hoog buiten Europa.
Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 118 Gemiddeld: 2.9]

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Tolo schreef:

  Leuk! Veel gehad voor mn spreekbeurt thx

 2. Aagje schreef:

  Hoelang duurt het voordat een vliegtuig de grond raakt als hij van 10 km hoogte loodrecht naar beneden vliegt (neem ook de terminale snelheid mee in je antwoord) thx

 3. Theo Flitser schreef:

  Is inmiddels toch al een beetje veranderd, me dunkt. Op flightrader24 zijn er toch een aantal vliegtuigen, die de 40.000 voet halen.

 4. Jean Vandepitte schreef:

  Lijkt me een zéér dubieuze vraag !! Als hij tien kilometer hoog zit, en hij ‘vliegt’ 10 kilometer naar beneden, dan is het eenvoudig: hij valt als een steen, dat kan je overigens geen vliegen meer noemen….. Is ook een beetje een creepy vraag. Ik snap hem eigenlijk niet goed. Je kan zoiets toch geen ‘vliegen’ meer noemen ?? Dat is gewoon vallen, en na een bepaalde tijd neemt die valsnelheid niet meer toe, daar bestaan verschillende artikels over..

 5. Jean Vandepitte schreef:

  Had graag ook wat meer uitleg gezien over de verschillende ‘verdiepingen’ in de luchtvaart: low, mid en high altitude….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *