Hoe is voetbal ontstaan?

voetbal

Voetbal is in Nederland volkssport nummer 1. Op het veld, op de tribune, voor de televisie en tegenwoordig via smartphones en tablets, wekelijks zijn miljoenen mensen met voetbal bezig. Hoe voetbal ontstaan is is bij minder mensen bekend. Wij leggen je uit hoe en wanneer voetbal ontstaan is. Dan hebben we het over het voetbal zoals het vandaag de dag op de Nederlandse (en vele andere) velden gespeeld wordt.

Waar en Wanneer is voetbal ontstaan?

Engeland

De meeste geschiedschrijvers zijn het er over eens dat het moderne voetbal, dus het voetbal zoals wij dat vandaag de dag kennen, ontstaan is in Het Verenigd Koninkrijk. Waarbij het realistisch lijkt dat dit in Engeland was. In Engeland bestaat ook de oudste voetbalclub ter wereld: Notts County FC. Deze club werd opgericht in 1862. Eerdere spelvormen die lijken op voetbal werden gespeeld in China en bij de oude Grieken en Romeinen, maar deze hebben niet geleid tot het ontstaan van ‘ons voetbal’.

Negentiende eeuw

Al in het begin van de negentiende eeuw speelden jongeren op kostscholen en universiteiten een spel met een bal waarbij tegen de bal getrapt werd. Het werd ook gespeeld op open velden, speelpleinen en op straat. Bij dit spel gold de volgende regel: de bal mocht met de hand gestopt worden maar daarna moest je de bal direct met je voet verder spelen.

Hoe is (modern) voetbal ontstaan?

Vanuit het trapspel dat in de negentiende eeuw gespeeld werd is voetbal zoals wij het kennen ontstaan. Bij het trapspel waren eigenlijk geen regels en hierdoor was het spel behoorlijk ruig en fysiek. Veel mensen vonden het spel te ruig dus mensen gingen regels maken om het spel in betere banen te leiden.

Regels van Cambridge

In 1815 vond een ontwikkeling plaats die het spel een boost gaf. De populaire Engelse School en het Eton College stelden spelregels op die ook wel bekend stonden als de Cambridge Rules. Er ontstonden twee stromingen. Een groep ging een spelvorm spelen met rugbyregels en de andere een spelvorm die meer leek op het moderne voetbal.

Oprichting FA

In 1863 werd de Football Association opgericht door elf afgevaardigden van clubs en scholen uit Londen. Er werden vaste regels opgesteld om wedstrijden in goede banen te leiden. Deze personen kwamen samen in de in de Freemasons’ Tavern in Great Queen Street, London. Een eetgelegenheid die ook werd gebruikt door de gelijknamige ‘Freemasons’, in het Nederlands de vrijmetselarij. Al gauw werd elke vorm van balbehandeling met de hand verboden in het voetbal. Een team bestond uit acht aanvallers, twee verdedigers en een doelman. In eerste instantie mocht ook de doelman, net als alle andere spelers, alleen zijn voeten gebruiken. Dit werd al snel teruggedraaid.

Ontstaan eerste voetbalcompetitie

IN 1871 werd de eerste bekercompetitie gestart. Aan deze competitie deden in totaal 15 clubs mee. Uiteraard vond het toernooi in Engeland plaats. Toentertijd moesten de club geld inleggen om mee te doen aan de competitie. 15 Jaar later, in het seizoen 1885-1886, was de situatie veranderd. Bezoekers betaalden om wedstrijden te zien en spelers kregen betaald voor het spelen van voetbalwedstrijden. Het eerste betaalde voetbal is dus in dat seizoen ontstaan.

Wie is de uitvinder van voetbal?

Hoe bepaal je wie de uitvinder van voetbal was? Je kunt dit doen door te kijken naar wie de eerste regelgeving vastlegde. Henry de Winton en John Carles Thring worden genoemd als de personen die de eerste regelgeving publiceerden die veel weg heeft van ons moderne voetbal. Deze werd geschreven in het Trinity College te Cambridge in 1848. Vertegenwoordigers van Eton, Harrow, Rugby, Winchester en Shrewsbury waren hierbij aanwezig. Op dat moment werden regels in het voetbalspel vastgelegd die leken op het moderne voetbal van nu. Thring zou in 1862 nog een keer regelgeving publiceren die bekend staat als de Uppingham Rules, destijds werkte hij als master voor de Uppingham School. Bovenstaande initiatieven droegen bij aan de totstandkoming van de The Football Association (The FA) in de Freemasons’ Tavern in Great Queen Street, London.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 24 Gemiddeld: 3.7]

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. timo broeken schreef:

  ik doe dit voor een project op school het zou fijn zijn als je nog wat informatie door stuurt
  als je stuurt alvast bedank

 2. Mike schreef:

  Door wie is het uitgevonden wil ik weten

  • Jasper schreef:

   Hoi Mike,
   Om te bepalen wie voetbal heeft uitgevonden kun je kijken naar wie als eerste regels voor voetbal heeft vastgelegd. De eerste namen die worden genoemd zijn Henry de Winton en John Carles Thring. We hebben aan dit artikel een paragraaf met de titel ‘Wie is de uitvinder van voetbal?’ toegevoegd. Hier vind je een meer uitgebreid antwoord op je vraag.

  • pim schreef:

   dat staat er toch

 3. daniel somers schreef:

  ik zou graag willen weten wat de achternaam van de schrijver is van dit stuk, APA-bronvermelding voor school…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *