Hoelang kan een mens zonder eten, water en lucht?

Slak en waterJe hebt je misschien weleens afgevraagd hoe lang je kunt overleven zonder voedsel als je na een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland terecht komt. Of hoelang je het zou uithouden in de brandende zon in de woestijn zonder water. Hoe zit het met zuurstof? Zou je misschien langer onder water je adem in kunnen houden dan je denkt? Hieronder geven we je de antwoorden.

Hoelang kan een mens zonder voedsel?

Een gemiddelde man heeft per dag 2500 Kcal (kilocalorieën) nodig. Een vrouw heeft voldoende voedsel wanneer zij ongeveer 2000 Kcal binnenkrijgt. Er wordt geschat dat een man ongeveer 161.000 Kcal opgeslagen heeft in zijn lichaam.

Dit zou betekenen dat een man ongeveer 2 maanden zonder voedsel kan! (161.000 / 2500Kcal = 64,4) Een behoorlijk lange periode om zonder eten door te brengen. Kun je het je voorstellen? Dit geldt overigens wel voor een man van ongeveer 70 kilo.

Uiteindelijk is de tijd dat je zonder voedsel kan afhankelijk van bijvoorbeeld je lichaamsgewicht, je vetpercentage, je afweersysteem en of je genoeg vocht (water) binnen krijgt. Want wanneer je niet drinkt zul je ook sneller een probleem krijgen als je niet eet.

Vasten: doen of niet?

Vasten betekent voor een bepaalde periode geen voedsel eten. Veel mensen vasten een bepaalde periode om van de voordelen te profiteren. Is het verstandig om te vasten? Lees hier of vasten gezond is. Er zijn meerdere vormen van vasten. Je hoeft niet per sé hele dagen jezelf van voedsel te onthouden als je gaat vasten. Je kunt ook periodiek vasten, dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd

Hoelang kan een mens zonder water?

Als je zo lang zonder voedsel komt te zitten is het dus wel belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijg. Maar hoe lang kan iemand zonder water overleven?

sahara

De tijd die een mens zonder vocht kan doorbrengen hangt heel erg af van de omgeving. In een omgeving waar het niet te warm of te koud is kan een mens ongeveer 3 dagen zonder water. Maar in een hete omgeving, zoals bijvoorbeeld een woestijn, kan men al binnen enkele uren komen te overlijden aan het gebrek aan vocht. Dat is nogal een verschil met de tijd dat je zonder eten kunt!

Hoe lang kan een mens zonder lucht?

Een mens kan gemiddeld 30 seconden lang zijn adem inhouden voordat het lichaam aangeeft weer zuurstof nodig te hebben. Dit komt vooral doordat de C02 (koolstofdioxide) in ons lichaam een signaal afgeeft dat er weer ingeademd moet worden.duiker in de zee

Het is wel goed mogelijk om jezelf te trainen om langer zonder lucht te kunnen. Er zijn mensen, voornamelijk professionele duikers, die wel tussen de 6 en 10 minuten hun adem in kunnen houden!

Je kan jezelf dus trainen om langer je adem in te houden. Eén van de dingen die je moet doen voordat je je adem inhoudt is een paar keer goed uitademen om te zorgen dat er zoveel mogelijk CO2 uit je lichaam gaat zodat het signaal om weer in te ademen uitgesteld wordt.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 50 Gemiddeld: 2.9]

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Schenk schreef:

  Als water en vocht zo belangrijk is voor de mens, waarom wordt er dan bij nierpatienten vocht ontrokken ?
  Men wil hiermee bereiken, dat het lichaam, longen, vlgens mij, en lymfe vocht blijft zitten

  • Melissa schreef:

   Dit komt omdat bij nierpatiënten de de nieren niet goed meer functioneren, door het ontrekken van vocht uit het lichaam met bijv. medicatie worden de nieren minder bellast. het lichaam neemt zelf wel het aantal vochtop wat het nodig heeft om te functioneren.

 2. Yves schreef:

  Beste Schenk, volgens mij heb je je eigen vraag al beantwoord. 🙂

 3. Mr. B schreef:

  Je moet juist proberen een zo hoog mogelijk CO2 gehalte in je lichaam te verkrijgen, dit is de sleutel tot een beter uithoudingsvermogen en een betere werking van je lichaam en zelfs het verminderen en verhelpen van klachten zoals astma, bronchitis enz ( Buteyko 😉 )

  P.s. Dit is wetenschappelijk onderzocht en ook bevestigd in o.a Rusland en Oekraïne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *