Hoe lang mag je intermittent fasting doen?

intermittent fasting voedsel tijd

In ons artikel over intermittent fasting (periodiek vasten) lees je wat intermittent fasting inhoudt en wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn. Ons wordt vaak de vraag gesteld hoeveel dagen je achter elkaar intermittent fasting mag doen. Wij geven hier het antwoord.

Hoeveel voeding heb je per dag nodig?

Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig om op een gezond gewicht te blijven. De calorieën zijn als het ware je brandstoffen. Krijg je te weinig binnen, dan heb je minder energie en verlies je uiteindelijk gewicht. Krijg je meer calorieën binnen dan dat je nodig hebt, dan heb je genoeg energie, maar zal je uiteindelijk aankomen. Eet je dus ongeveer het aantal calorieën dat je nodig hebt voor je dagelijkse mate van activiteit dan zal je voldoende energie hebben en op gewicht blijven. Zorg er ook voor dat de voeding die je binnenkrijgt uit gezonde voeding bestaat. De hoeveelheid calorieën die je dagelijks in moet nemen is dus afhankelijk van je doel: wil je afvallen, aankomen, of op gewicht blijven? 

Hoe lang mag je dan intermittent fasting doen?

Het komt hierop neer: zolang je binnen het tijdsvenster dat je mag eten alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je dagelijks nodig hebt, kun je intermittent fasten zolang je wilt. 

In ons artikel over intermittent fasting kun je lezen op wat voor manier je de tijd dat je eet en de tijd dat je vast over de dag kunt verdelen. De meest gebruikte methode is de 16/8 methode, waarbij je 16 uur vast en de andere 8 uur gebruikt om je maaltijden te eten. Dit kan ook anders verdeeld worden, bijvoorbeeld: 20 uur vasten en 4 uur eten.

Dit betekent dat je tijdens intermittent fasting met de verdeling 16/8, in de uren dat je mag eten al je calorieën en voedingsstoffen binnen moet krijgen die je dagelijks nodig hebt. Heb jij dagelijks 2400 kilocalorieën nodig om voldoende energie te hebben en op gewicht te blijven? Dan moet je zorgen dat je in de 8 uur dat je mag eten 2400 kilocalorieën binnen moet krijgen. Waar je deze hoeveelheid normaal over de hele dag mag verspreiden (ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes), moet je dit nu in 8 uur opeten. Doe je intermittent fasting met een 20/4 verdeling, dan moet je in 4 uur 2400 kilocalorieën binnenkrijgen. (Dit is de eerste paar dagen even lastig, maar al snel went je lichaam hieraan.) Daarbij geldt dus: wil je intermittent fasting doen en afvallen, dan moet je minder calorieën binnenkrijgen. Wil je aankomen, dan moet je meer calorieën binnenkrijgen.

Je moet echter niet vergeten dat intermittent fasting de verbranding van vetten en de groei van spieren stimuleert. Zolang jij al je dagelijkse voedingsstoffen binnenkrijgt kan je lichaam dit je hele leven volhouden. Dat is logisch natuurlijk, maar wat we bedoelen te zeggen is dat je intermittent fasting een lang en gezond leven vol kan houden. Vasten is gezond, als je het op de juiste manier toepast. Je lichaam went aan een ander eetritme en profiteert tegelijk van alle gezondheidsvoordelen van intermittent fasting.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 8 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *