Hoe maken bomen zuurstof?

Bomen hebben net als mensen voedsel nodig om te overleven. Bomen kunnen hun voedsel maar op één manier verkrijgen: door het zelf aan te maken. Wanneer bomen voedsel aanmaken komt zuurstof vrij.

Bomen en andere planten maken hun voedsel in een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Een behoorlijk complex klinkend woord. Maar het betekent zoiets als: “dingen maken met licht”, foto betekent namelijk “licht” en synthese betekent “maken”.

Hoe maakt een boom zuurstof?

Om voedsel te kunnen maken hebben bomen drie hoofdingrediënten: water, koolstofdioxide en zonlicht. Bomen nemen het water dat ze nodig hebben uit de grond via hun wortels. Kooldioxide is een gas dat in de lucht wordt aangetroffen; bomen en planten kunnen dit gas opnemen via kleine gaatjes in hun bladeren. Als ze eenmaal water en koolstofdioxide hebben, kunnen ze energie uit zonlicht gebruiken om hun voedsel te maken. De overblijfselen van het maken van het plantenvoedsel is een ander gas dat zuurstof wordt genoemd. Deze zuurstof komt uit de bladeren vrij in de lucht. Bekijk de onderstaande afbeelding om dit systeem in actie te zien.

Zuurstof van bomen belangrijk voor mens en dier

De zuurstof die overblijft is belangrijk voor ons mensen en voor andere leven op aarde. Mensen en andere dieren hebben deze zuurstof nodig om te leven. Een mens kan niet lang zonder lucht. We ademen vanuit de lucht. Wanneer we uitademen, geven we koolstofdioxide af aan de lucht, die vervolgens door de planten wordt gebruikt om hun voedsel te maken. Zo begint de cyclus helemaal opnieuw.

Het proces waarbij bomen hun voedsel n daarmee zuurstof aanmaken is niet alleen belangrijk voor de plant, maar ook voor mensen en dieren. Wanneer alle bomen zouden verdwijnen kun je de gevolgen voor mens en dier wel raden. Daarom is ontbossing ook een serieus gevaar voor mens en dier.

Als je het proces waarbij zuurstof ontstaat in actie wilt zien, is hier een klein experiment dat je thuis kunt proberen! Neem voorzichtig een groen blad van een plant en doe deze in een glas water, zorg dat het blad volledig onder water staat. Laat het glas ongeveer een uur in de zon staan. Als je terugkomt, wat zie je dan op het blad en op de zijkanten van het glas?

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 3 Gemiddeld: 5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *