Hoe oud is de zon?

hou oud is de zon

Hoe oud is de zon?

Natuurlijk kent iedereen de zon. De meeste mensen stellen de zon ook zeer op prijs. Wanneer de zon zou verdwijnen is het bijna zeker dat ook het leven op aarde verdwijnt, maar hier is geen zekerheid over. Wel denken wetenschappers te weten hoe oud de zon is. Nou ja, ze maken een ruime schatting. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

De zon is het middelpunt van ons zonnestelsel. Om de zon draaien acht planeten, waaronder de aarde. De zon is eigenlijk een reusachtige ster. Wanneer je van andere zonnestelsels naar de zon zou kijken zou je dan ook niet meer zien dan een ster.

Leeftijd van de zon

De zon is 4.500.000.000 jaar oud. Oftewel: 4,5 miljard jaar. Deze schatting is gebaseerd op de leeftijd van het zonnestelsel. Wetenschappers denken namelijk dat alles in het zonnestelsel ongeveer rond dezelfde tijd is ontstaan. Maar hoe bepaald men dan hoe oud het zonnestelsel is? Dit wordt bepaald op basis van gesteente dat door astronauten mee teruggenomen is van de maan. Onderzoek naar dit gesteente heeft uitgewezen hoe oud het gesteente en dus ons zonnestelsel en de zon is.

De leeftijd van onze zon is volgens wetenschappers niet bijzonder ten opzichte van zonnen in andere zonnestelsels. Onze zon is dus ongeveer 4,5 miljard jaar uit en heeft hiermee een gemiddelde leeftijd. Binnen ons sterrenstelsel zijn ongeveer de helft van de sterren ouder, de andere helft is jonger.

Hoe oud wordt de zon?

Hoewel onze zon maar liefst 4,5 miljard jaar oud is hoeven we ons voorlopig nog geen zorgen te maken. Sterren zoals onze zon worden ongeveer 9 a 10 miljard jaar oud. De zon is dus halverwege zijn leven. Op dit moment wordt de zon ook wel een gele dwerg genoemd. Wanneer de zon het einde van zijn leven bereikt wordt hij na geleidelijke opwarming een rode reus. De zon zal dan ook niet meer zoveel warmte en licht geven als hij nu doet. Uiteindelijk na ongeveer 10 miljard jaar zal de zon een deel van haar materie afstoten in de vorm van planetaire nevel. Daarna zal de zon veranderen in een witte dwerg. Een witte dwerg is een ster aan het einde van haar levenscyclus. In een witte dwerg vinden geen kernreacties meer plaats.

levenscyclus zon

Nog wat feitjes over de zon..

  • De zon heeft een diameter die ongeveer honderd keer zo groot is als de diameter van de aarde.
  • De diameter van de zon is 1,4 miljoen kilometer
  • De zon is een bol van ontzettende hete gassen.
  • De temperatuur van de zon is aan de oppervlakte gemiddeld zo’n 1 a 2 miljoen graden Celsius. Afhankelijk van de laag die je meet. Zet dat maar even af tegen de 25 graden Celsius in onze zomers.
  • In de kern van de zon is de temperatuur volgens wetenschappers maar liefst 15 miljoen graden.
  • De aarde draait om de zon heen.
  • De zon draait om de Melkweg heen.
  • Lees hier waar de zon opkomt.
Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 9 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Onno schreef:

    De temperatuur aan de fotosfeer van de zon is meer dan 5500 graden. De corona is ongeveer 2 miljoen graden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *