Hoe oud kan een olifant worden?

hoe oud kan een olifant worden

 

Olifanten kunnen voor een dier behoorlijk oud worden. Maar hoe oud kan een olifant worden? Er worden twee soorten olifanten onderkend: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Zit er verschil in de leeftijd die ze kunnen behalen? Je leest het in dit artikel.

Hoe oud worden olifanten?

Olifanten kunnen tussen de 50 en 70 jaar worden. De Aziatische olifant wordt maximaal 70 jaar, de Afrikaanse olifant kan normaal gesproken maximaal een leeftijd van 60 jaar behalen.

Tanden

De maximale leeftijd van een olifant wordt bepaald door zijn gebit, tenzij hij eerder sterft aan een andere doodsoorzaak. In de meeste gevallen hebben olifanten 26 tanden. Twee slagtanden (snijtanden) en 24 kiezen. Maar olifanten hebben niet zoals wij mensen en als de meeste zoogdieren in eerste instantie melktanden die vervolgens worden verwisseld voor volwassen tanden. De olifant heeft tijdens zijn leven een cyclus van tandrotatie. Nieuwe maaltanden groeien aan de achterkant en schuiven steeds een plaats op naar voren.  Wanneer ze op de voorste rij zijn vallen ze uiteindelijk uit. Gedurende het leven van een olifant vallen zijn tanden ongeveer zes keer uit. De laatste kiezenset is voor de rest van het leven. Uiteindelijk, wanneer een olifant geen kiezen meer heeft om mee te kauwen, sterft hij door ondervoeding. Hij kan nog wel genoeg voedsel vinden, maar niet meer verwerken.

Veel voorkomende natuurlijke doodsoorzaken van olifanten zijn ontstekingen, hart- en vaatziektes en andere besmettelijke ziektes. Maar ook algemene verzwakking wanneer de droogte bijvoorbeeld te lang aanhoudt. De belangrijkste doodsoorzaak van olifanten is helaas vaak de mens.

De oudste olifant

Er zijn een aantal olifanten bekend met extreem hoge leeftijden. Maar deze leeftijden zijn schattingen, want begin vorige eeuw was er geen burgerlijke stand voor olifanten. Eén van de olifanten die de oudste olifant ter wereld zou zijn geweest was de olifant Raja. Dit was een tempelolifant in Kandy op het eiland van Sri Lanka. Raja zou een leeftijd van 82 hebben bereikt. Er zijn er ook nog bronnen die de olifant Lin Wang als de oudste olifant noemen. Het dier zou in 2003 op 86 jarige leeftijd zijn gestorven in een dierentuin in Taiwan.

 

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 19 Gemiddeld: 3.6]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *