Hoe oud wordt een schildpad?

Er zijn veel soorten schildpadden. Wanneer je wilt weten hoe oud een schildpad wordt dan is ook dat sterk afhankelijk van de soort. Omdat er zo veel soorten zijn, kijken we in dit artikel wat de hoogste leeftijd is die bereikt kan worden door de landschildpad en de waterschild pad. Wanneer jij op zoek bent naar de maximale leeftijd van een specifieke schildpaddensoort, kun je dat altijd aan ons vragen in de reacties.

Hoe oud kunnen landschildpadden worden?

landschildpad

Landschildpadden zijn gave reptielen om te zien. Met name de grote exemplaren. Landschildpadden kunnen erg groot en zwaar worden. Maar ze kunnen ook een zeer hoge leeftijd bereiken. Er zijn een aantal schildpadden waarvan bekend we weten dat ze erg oud zijn geworden. De oudste van deze schildpadden werd 255 jaar.

  • De schildpad genaamd Adwaitya bereikte een leeftijd van 255 jaar. Deze schildpad stierf in 2006.
  • De leeftijd op de sterfdag van de stralenschildpad Tu’i Malila wordt geschat tussen 188 en 192 jaar.
  • In 2006 stierf naast Aswaitya nog een oude schildpad. Het hart van de toen 175-jarige Galapagosreuzenschildpad Harriet begaf het in 2006.

De oudste schildpad die op dit moment nog in leven is, is de landschildpad Jonathan. Hij is geboren in 1862. Reken maar uit.

Hoe oud kunnen waterschildpadden worden?

waterschildpad

Het is lastig om van een levende schildpad precieze leeftijd vast te stellen. Schattingen variëren. Maar veel onderzoekers schatten dat waterschildpadden tot wel 80 jaar oud kunnen worden. De meeste waterschildpadden worden volwassen wanneer ze ergens tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. Ze blijven zich vervolgens nog zo’n 10 jaar voortplanten.

Gevangen schildpadden vs. schildpadden in het wild

Doorgaans worden schildpadden die in gevangenschap leven en goed verzorgd worden ouder dan schildpadden die in het wild leven. Dit komt doordat ze niet bedreigd worden door roofdieren, medische behandeling krijgen in geval van ziekte en ook geen hinder ondervinden van extreme weersomstandigheden.

Vond je dit artikel interessant? We schreven ook een ander artikel met schildpad weetjes. Zo kom je alles te weten over de schildpad!

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 24 Gemiddeld: 4]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Luna schreef:

    Hallo weet u hoe oud kleine waterschildpadjes worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *