Hoe warm is de zon: wat is de temperatuur van de zon?

Temperatuur zon

De zon is een enorme bol van gloeiende gassen. Deze produceren energie en licht, beiden zorgen er voor dat er leven op aarde is. De temperatuur van de zon varieert enorm en op een manier die je misschien niet had verwacht. Hoe warm is de zon precies en welke temperaturen worden bereikt? je leest het in dit artikel.

In de diepste kern van de zon kan de temperatuur zo’n 15 miljoen graden Celsius bereiken. Waterstofatomen worden samengeperst en fuseren, hierdoor ontstaat helium. Dit proces noemen we kernfusie. Kernfusie levert grote hoeveelheden energie op. De energie beweegt zich naar buiten toe naar het oppervlakte van de zon.

Vanaf de kern van de zon verplaatst de energie zich naar de radiatiezone. Hier blijft het ongeveer een miljoen jaar hangen om vervolgens door te gaan naar de convectiezone, dit is de bovenste laag van de binnenkant van de zon. Hier is de temperatuur gedaald naar ongeveer 2 miljoen graden Celsius. Geïoniseerde atomen vormen een hete substantie van plasma en bewegen zich omhoog naar de fotosfeer. De zon is in de fotosfeer ongeveer 5500 graden Celsius. In de fotosfeer wordt de straling van de zon zichtbaar zonlicht. Tot slot komt de straling in de chromosfeer terecht. De zon is hier zo’n 4320 graden Celsius warm. Straling uit de chromosfeer zien wij niet omdat de straling uit de fotosfeer dit licht overtreft. Alleen bij een volledige zonsverduistering kunnen wij deze zien, er is dan een rode rand om de zon zichtbaar.

Hoe warm is de zon? (in cijfers)

Hieronder de cijfers wat betreft de temperatuur van de zon. De temperatuur van de zon verandert naar mate je verder van de kern afkomt. Hieronder een aantal lagen en de bijbehorende temperatuur in graden Celsius:

  • Radiatiezone: 15 miljoen graden
  • Convectiezone: 2 miljoen graden
  • Fotosfeer: 5500 graden
  • Chromosfeer: 4320 graden

De zon is niet alleen ontzettend warm. Wanneer je kijkt naar hoe oud de zon is zul je ook verbaasd staan. Volgens wetenschappers is de zon ongeveer 4,5 miljard jaar oud.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 19 Gemiddeld: 3.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *