Hoeveel botten en spieren heeft een mens?

Hoeveel botten en spieren heeft een mens?

De mens weet ontzettend veel over het lichaam. Over onze hersenen is nog relatief weinig bekend, maar het lichaam dat is door wetenschappers toch wel behoorlijk ontcijferd. Belangrijk onderdeel van ons lichaam zijn de spieren en botten. Ze zorgen dat we ons in positie kunnen houden, bewegen en beschermen ons lichaam. Enkele functies van onze botten en spieren. Maar hoeveel botten en spieren hebben we precies? Wij geven je het antwoord.

Hoeveel botten heeft een mens?

Het menselijk lichaam bevat aardig wat botten. Tussen de botten zitten grote verschillen. Zo zit het kleinste botje in het oor. Dit botje, genaamd de stijgbeugel, is slechts zo’n 2 millimeter lang. In je hand zitten weer 27 botten, je ribben zijn krom, ga zo maar door. Al deze botten bij elkaar noemen wij het skelet.

Een hand heeft 27 botten

Een hand heeft 27 botten

Dankzij botten kunnen mensen rechtop staan en bewegen. Botten hebben meerdere functies. Botten beschermen onze organen. Zo beschermen onze ribben bijvoorbeeld onze longen. Maar botten zijn ook de plaatsen in het menselijk lichaam waar spieren zich aan vast hechten.

Aantal botten in het menselijk lichaam

De vraag is nu, hoeveel botten heeft een mens precies? Niet ieder mens heeft evenveel botten. Anatomische variaties zorgen voor verschil tussen mensen. Er zijn mensen met extra sesambeenderen of bijvoorbeeld een wervel meer of minder. Maar voor een volwassen mens geldt dat hij ‘normaal gesproken’ 206 botten heeft.

Wanneer een mens geboren wordt heeft hij veel meer botten. Een baby heeft namelijk 350 botten. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat botten aan elkaar vast groeien als een mens ouder wordt.

  • Niet ieder mens heeft evenveel botten
  • Een baby heeft ca. 350 botten
  • Een volwassen persoon heeft ca. 206 botten

Hoeveel ribben heeft een mens?

Ribben zijn de botten die samen onze ribbenkast vormen en de organen daarbinnen beschermen. Daarnaast dragen ze bij aan het proces van ademhalen.

Een mens heeft 24 ribben, 12 aan elke zijde. Er zijn mensen die met één of meerdere ribben meer of minder geboren worden.

ribben

Een mens heeft 24 ribben, maar sommige mensen hebben minder ribben.

Van de 12 paar ribben zijn er 3 paar valse ribben. Dit zijn het achtste, negende en tiende paar van bovenaf gezien. Deze ribben zijn aan de voorzijde verbonden aan de bovengelegen ribben.

Daarnaast heeft een mens twee paar zwevende ribben, de onderste twee paar. Zwevende ribben zitten aan de voorzijde niet vast zoals de overige ribben.

Hoeveel spieren heeft een mens?

Net zoals bij botten hebben niet alle mensen evenveel spieren. De mens heeft gemiddeld genomen zo’n 650 spieren. Dit aantal varieert omdat niet bij iedere mens alle gebruikelijke spieren aanwezig zijn. Daarnaast zijn er ook mensen die juist weer extra spieren hebben. In diverse bronnen worden tussen de 640 en 850 spieren vastgesteld.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 32 Gemiddeld: 3.4]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.