Hoeveel CO2 stoot een vliegtuig uit?

Vandaag de dag is het een veelbesproken onderwerp; de uitstoot van CO2 (oftewel koolstofdioxide) door vliegtuigen. Maar hoe veel CO2 stoot een vliegtuig uit? En waarom is het belangrijk dat de uitstoot van CO2 wordt verminderd?

Hoeveel CO2 stoot een vliegtuig uit?

Tijdens een vlucht verbrandt een vliegtuig kerosine. Bij dit proces komt er CO2 in onze atmosfeer.

Bij een passagiersvlucht van Londen naar New York, waarbij het vliegtuig circa 7 uur onderweg is, wordt er circa 0,67 ton CO2 per passagier uitgestoten. Vaak zijn bij zo’n vlucht tussen de 150 en 350 mensen aan boord. Dus, laten we zeggen, bij 300 passagiers wordt er tijdens zo’n vlucht 201 ton CO2 uitgestoten. 1 ton CO2 staat gelijk aan 500.000 liter. Dat betekent dat er tijdens een vlucht van Londen naar New York (201 x 500.000 =) 100.500.000, dus 100 miljoen 500 duizend liter CO2 wordt uitgestoten! Per vlucht dus. Dat zijn grote aantallen. Maar wat zijn deze aantallen in perspectief?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de jaarlijkse uitstoot van CO2 door vliegtuigen 2.5% van de gehele jaarlijkse CO2-uitstoot van de mens bedraagt. Hierbij moet je wel bewust zijn van het feit dat verreweg het grootste deel van de wereldbevolking niet of nooit vliegt, voornamelijk omdat het voor de meeste mensen op de wereld gewoon te duur is om met het vliegtuig te reizen.

Als een westers persoon, die meer geld heeft en meer consumeert dan een niet-westers persoon, eenmaal zo’n vlucht van Londen naar New York neemt, dan wordt er tijdens die vlucht al 11% CO2 uitgestoten van de volledige jaarlijkse CO2-uitstoot van die persoon. Als hij 4 keer per jaar vliegt is dat dus al 44% van zijn jaarlijkse uitstoot. Als je het zo bekijkt heeft het reizen met een vliegtuig een grote invloed op onze jaarlijkse CO2 uitstoot.

Waarom is het belangrijk om de uitstoot van CO2 te verminderen?

Er wordt van alle kanten gehamerd op de verbetering van het milieu. Daarbij is het van belang dat de uitstoot van CO2 verminderd wordt. CO2 is een broeikasgas die van nature al in onze atmosfeer aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat de atmosfeer warmte kan absorberen.

Een overmaat van CO2 in de atmosfeer zorgt er echter voor dat de aarde blijft opwarmen.

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de poolkappen steeds meer zullen smelten, waardoor de zeespiegel zal stijgen, met overstromingen als gevolg. Daarbij hebben hierdoor de verschillende watertemperaturen als gevolg van de smeltende poolkappen effect op de weersomstandigheden. Ook zorgt de opwarming van de aarde voor extremer weer, zoals meer hittegolven en zware regenval en de opdroging van de aarde. Daarnaast zorgt de toenemende verzuring, als gevolg van de overmaat van CO2 in de atmosfeer, voor de aantasting van het zeewater. Dit heeft een negatieve invloed op het zeeleven en op het leven boven zee. Veel diersoorten zullen door de te snelle veranderingen in omstandigheden uitsterven. Dit alles zal natuurlijk ook een groot effect hebben op de mens.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 6 Gemiddeld: 3.5]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *