Hoeveel gevangenissen en gevangenen zijn er in Nederland?

Gevangenis Rotterdam

Gevangenis De Schie, Rotterdam

Wanneer je in Nederland de wet overtreedt loop je het risico naar de gevangenis te gaan. Een ander woord voor gevangenis is penitentiaire inrichting. Jaarlijks worden tienduizenden mensen gestraft door middel van een gevangenisstraf. Dit kunnen korte en langere perioden zijn waarin de dader wordt opgesloten in een gevangenis. Om hoeveel mensen gaat dit precies? We zochten uit hoeveel gevangenen er in Nederland zijn en hoeveel gevangenissen er zijn om hen te plaatsen.

Gevangenissen

In Nederland zijn 24 gevangenissen, of penitentiaire inrichtingen, zoals ze formeel genoemd worden. Op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen vind je een lijst van alle penitentiaire inrichtingen, oftewel gevangenissen. Naast gevangenissen voor volwassenen zijn er ook nog jeugdgevangenissen. Deze worden justitiële jeugdinrichtingen genoemd. Hiervan zijn er momenteel zeven in Nederland.

Gevangenen

De laatst beschikbare cijfers op  dit moment zijn van het CBS over het aantal gevangenen en gaan over 2015. Deze cijfers werden in december 2016 bekend gemaakt. Er waren in 2015 39,8 duizend volwassenen strafrechtelijk gedetineerd. Het aantal gevangenen is hiermee in 10 jaar met meer dan 20% gedaald.

Beoordeel dit artikel, wij zijn benieuwd naar jouw mening!
[Aantal beoordelingen: 9 Gemiddeld: 3.1]

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Melanie en Laura schreef:

    Wat een mooi artikel! Bedankt! Gebruikt voor ons PWS. Groetjes, Melanie en Laura.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *